Een vechtscheiding kent alleen maar verliezers. Het kost veel tijd, energie en geld. Daarnaast levert een vechtscheiding in veel gevallen psychische schade en helaas soms ook fysieke schade op. Geen van beide wordt er beter op, en vooral de kinderen ondervinden veel schade van een vechtscheiding.

Probeer een vechtscheiding dan ook altijd te voorkomen. De beste manier om dit te doen is door zo snel mogelijk de juiste juridische hulp in te schakelen. Een mediator of advocaat kan verdere strijd voorkomen. Hoe langer het duurt, hoe erger de problemen vaak worden. Wij helpen je graag verder. Bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor vrijblijvend juridisch advies.

Voorkomen vechtscheiding niet makkelijk

Het voorkomen van een vechtscheiding is niet makkelijk. Emoties spelen hierbij een grote rol. Er is vaak sprake van boosheid, teleurstelling en verdriet en dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Deze emoties hebben een duidelijke functie, namelijk het verwerken van de scheiding en alles een plek te geven.

Een ander verhaal wordt het wanneer de emoties de overhand krijgen en één van jullie er alles aan doet om de ander dwars te zitten. Er ontstaat ruzie en er is geen communicatie meer mogelijk. De scheiding duurt hierdoor langer, wordt steeds vervelender en kost meer geld. Uiteindelijk zijn de kinderen meestal de dupe.

Dit is een situatie waar niemand in wil raken. En toch gebeurt het regelmatig. Ook bij mensen van wie je dit echt niet zou verwachten. Zodra je te maken krijgt met een scheiding schieten de meeste mensen spontaan in een soort egoïsme waarbij ze alleen nog aan zichzelf denken en hierbij geen rekening meer houden met de ex en de kinderen. Dit is ook wel verklaarbaar en heeft alles te maken met angst en onzekerheid. Je ziet je veilige wereld instorten en je weet niet wat de toekomst brengt. Daardoor kom je in een soort overlevingsmodus terecht, waarbij het belangrijk is om zoveel mogelijk aan jezelf te denken. Uiteindelijk doet dit natuurlijk meer kwaad dan goed. 

Je bereikt uiteindelijk het meeste wanneer je normaal met elkaar omgaat. Wanneer je beseft dat de scheiding de verkeerde kant op gaat is het belangrijk hulp in te schakelen.

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Wij proberen je enkele tips te geven om een vechtscheiding te voorkomen. Zit je al in een vechtscheiding, lees onderstaande dan toch goed door. Het is nooit te laat om de scheiding een positieve wending te geven. Onthoudt goed dat niemand beter wordt van een vechtscheiding. Een vechtscheiding kent geen winnaars.

Neem de tijd

We gaven net al even aan dat veel mensen in eerste instantie een soort oerdrift hebben om alles vooral voor zichzelf zo goed mogelijk te regelen. Dit is dezelfde oerdrift die ervoor zorgt dat veel moeders direct roepen dat de ex de kinderen niet te zien krijgt en dat vaders meteen aangeven toch echt geen cent aan alimentatie te gaan betalen. Neem deze eerste uitspraken niet al te serieus. Het is een eerste reactie op een crisissituatie. 

Doordat onze emoties zoveel met ons doen is het belangrijk om zowel jezelf als jouw ex de tijd te geven om even tot rust te komen. Laat de eerste woede of het eerste verdriet even bezinken voor je van alles gaat roepen. Laat elkaar even met rust. Pas op het moment dat jij kan inzien dat ook jouw ex straks weer verder moet en dat het toch beter is om een goede omgangsregeling af te spreken voor de kinderen, is het moment daar om afspraken te gaan maken.

Inleven in de ander

Nadat de eerste emoties verwerkt zijn, zullen de zaken geregeld moeten worden. Jullie hebben waarschijnlijk beide jullie eigen visie hierop. Dit geeft niets,  probeer je echter altijd te verplaatsen in de ander. Jullie hebben allebei zo je eigen emoties en gevoelens en ervaren deze op jullie eigen manier. Probeer vooral in het achterhoofd te houden dat jullie allebei het beste met de kinderen voorhebben. Zij mogen niet de dupe worden van jullie problemen.

Een mooi voorbeeld hierbij is een moeder die geen co-ouderschap wilde, omdat zij dan haar kind zoveel dagen moest missen. Zij realiseerde niet dat de ex dit natuurlijk ook op dezelfde manier ervaart. De ex houdt evenveel van de kinderen als jij en wil ook het liefst zoveel mogelijk bij ze zijn. Als je dit maar in het achterhoofd houdt, dan komen jullie er wel!

Respecteer elkaars gevoelens in deze lastig periode. En accepteer dat jullie niet altijd op één lijn zitten. Probeer voor je reageert na te gaan waarom je ex-partner iets zegt of iets voorstelt. Zo heb je de grootste kans dat je toch samen goede afspraken kunt maken.

Goede communicatie

Denk goed na bij wat je zegt en hoe je communiceert. Wanneer je geëmotioneerd bent, kunnen dingen er anders uitkomen dan de bedoeling is. Probeer op een kalme toon met je ex te praten. Als je allebei rustig blijft en elkaar laat uitpraten, komt het minder aanvallend over en bereik je meer. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaars mening en probeer samen een middenweg te vinden. Uiteindelijk willen jullie allebei het beste voor elkaar en voor de kinderen.

Tegenwoordig gaat veel communicatie ook via de app. Besef je daarbij dat je bij het appen geen gezichtsuitdrukkingen ziet en je de toon waarop iemand iets wil zeggen niet kan horen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw berichtje heel anders wordt opgevat dan je eigenlijk bedoelde. Het werkt dan ook het beste om gewoon samen aan de keukentafel te gaan zitten en met elkaar te praten. 

Begeleiding

Ook het inschakelen van goede begeleiding kan een vechtscheiding voorkomen. Een goede mediator of gezamenlijke advocaat kan ervoor zorgen dat jullie toch met elkaar om tafel kunnen om samen goede afspraken te maken en kan voorkomen dat er een strijd ontstaat. Een gezamenlijke advocaat of mediator kiest geen partij. Zij zijn neutraal en zijn er voor jullie beiden. De advocaat stelt vragen en laat jullie over de situatie nadenken. Het doel is om afspraken te maken waar jullie je allebei in kunnen vinden. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) en wij brengen je in contact met een ervaren familierecht advocaat of mediator.