Probeer een vechtscheiding altijd te voorkomen. Een vechtscheiding levert in veel gevallen psychische schade en helaas soms ook fysieke schade op. Daarbij duren vechtscheidingen vaak onnodig lang. Geen van beide wordt er beter op, en vooral de kinderen ondervinden veel schade van een vechtscheiding. Schakel altijd tijdig juridische hulp in bij een vechtscheiding. Hoe langer het duurt, hoe erger de problemen vaak worden. Wij helpen je graag verder. Bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor vrijblijvend juridisch advies.

Voorkomen vechtscheiding niet makkelijk

Een vechtscheiding voorkomen is het beste, maar niet altijd even gemakkelijk. Bij een echtscheiding spelen emoties een grote rol. Er is vaak sprake van boosheid, teleurstelling, verdriet en dat is natuurlijk heel begrijpelijk. Deze emoties hebben een duidelijke functie, namelijk het verwerken van de scheiding en alles een plek te geven. Een ander verhaal is het wanneer de emoties de overhand krijgen en één van jullie er alles aan doet om de ander dwars te zitten. Er ontstaat ruzie en er is geen communicatie meer mogelijk. De scheiding duurt hierdoor langer en kost meer geld. Kinderen worden vaak de dupe. Een situatie waar niemand in wil raken. Je bereikt uiteindelijk het meeste wanneer je normaal met elkaar omgaat. Wanneer je beseft dat de scheiding de verkeerde kant op gaat is het belangrijk hulp in te schakelen.

Hoe voorkom je een vechtscheiding?

Wij proberen je enkele tips te geven om een vechtscheiding te voorkomen. Zit je al in een vechtscheiding, lees onderstaande dan toch goed door. Het is nooit te laat om de scheiding een positieve wending te geven. Onthoudt goed dat niemand beter wordt van een vechtscheiding. Een vechtscheiding kent geen winnaars.

Inleven in de ander

Nadat de eerste emoties verwerkt zijn, zullen de zaken geregeld moeten worden. Jullie hebben waarschijnlijk beide jullie eigen visie hierop. Dit geeft niets,  probeer je echter altijd te verplaatsen in de ander. Jullie hebben beide eigen emoties en gevoelens en ervaren deze op jullie eigen manier. Probeer in het achterhoofd te houden dat jullie beide het beste met de kinderen voorhebben. Zij mogen niet de dupe worden van jullie problemen. Respecteer elkaars gevoelens in deze lastig periode. En accepteer dat jullie niet altijd op een lijn zitten. Probeer voor je reageert na te gaan waarom je ex-partner iets zegt of iets voorstelt. Zo heb je de grootste kans dat je gezamenlijk de zaken kunt regelen.

Goede communicatie

Denk goed na bij wat je zegt en hoe je communiceert. Wanneer je geëmotioneerd bent kunnen dingen er anders uitkomen dan de bedoeling is. Probeer op een kalme toon met je ex te praten. Wanneer je beide rustig blijft en elkaar laat uitpraten, komt het minder aanvallend over en bereik je meer. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar respecteer elkaars mening en probeer samen een middenweg te vinden. Uiteindelijk willen jullie allebei het beste voor elkaar en voor de kinderen.

Begeleiding

Ook het inschakelen van goede begeleiding kan een vechtscheiding voorkomen. Een goede mediator of gezamenlijke advocaat kan ervoor zorgen dat jullie samen tot goede afspraken komen en kan voorkomen dat er een strijd ontstaat. Een gezamenlijke advocaat of mediator kiest geen partij. Zij zijn neutraal en zijn er voor jullie beiden. De advocaat stelt vragen en laat jullie over de situatie nadenken. Het doel is om afspraken te maken waar jullie je beide in kunnen vinden. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) en wij brengen je in contact met een ervaren familierecht advocaat of mediator.