Jaarlijks gaan ongeveer 70.000 stellen uit elkaar. Veel van deze scheidingen en relatiebreuken verlopen zonder grote problemen en kinderen worden dan goed opgevangen door hun ouders. Soms lukt het ouders alleen niet om dit op een goede manier op te lossen en raken dan verstrikt in een onderlinge felle strijd. De belangen van de kinderen zijn dan ver te zoeken. Je noemt dit ook wel een ‘vechtscheiding’. Hebben de kinderen hier veel onder te lijden dan kan parallel ouderschap een goede oplossing zijn. 

Loyaliteitsstrijd bij vechtscheiding

Bij een vechtscheiding met veel conflicten worden kinderen vaak betrokken bij deze conflicten en komen zij tussen hun ouders in te staan. Hierdoor ontstaat er een loyaliteitsconflict waarbij de ontwikkeling van kinderen kan verslechteren. Dit komt omdat  zij het vertrouwen verliezen in hun ouders en zich niet meer veilig voelen. In Nederland is dit het geval bij ongeveer 15.000 kinderen. Vaak worden deze kinderen dan onze toezicht gesteld en is het lastig om de kinderen te bevrijden uit hun loyaliteitsimpasse. Voor hun ontwikkeling is het juist zo belangrijk dat zij niet hoeven te kiezen tussen hun ouders en dat is nou precies waar parallel ouderschap voor kan zorgen. 

Schottenmethode

Er is nu een oplossing gevonden om kinderen in zo’n vechtscheiding of loyaliteitsconflict te ontlasten. Zo wordt er bij complexe scheidingen steeds vaker gekozen voor parallel ouderschap met gebruikmaking van de ‘schotten-methode’. Hierbij wordt de onderlinge communicatie tussen ouders tijdelijk volledig stilgelegd en verloopt de communicatie vaak via een jeugdbeschermer die de ondertoezichtstelling uitvoert. Alle besluiten worden dan ook genomen door deze jeugdbeschermer. De ouders laten elkaar dus met rust, zodat er geen conflicten kunnen ontstaan. Er wordt als het ware een schot tussen de ouders geplaatst.

De ouders zien elkaar ook niet, maar alles omtrent de kinderen wordt wel goed geregeld. Overal wordt aan gedacht. Het doel van deze methode is dan ook om kinderen te ontlasten. Er wordt een rustperiode ingelast en ouders moeten in deze periode hun strijd loslaten. Ouders tekenen hiervoor ook een schottenovereenkomst. Zij richten zich in deze periode op hun eigen opvoedrol en hierdoor kunnen kinderen onbelast contact hebben met beide ouders. De rustperiode wordt vaak voor een half jaar afgesproken. 

Afspraken maken of advies nodig?

Herken jij jezelf in deze situatie en wil je rust voor de kinderen en voor jezelf, neem dan contact op met onze advocaat familierecht. De schottenmethode is een win-win situatie voor alle partijen.