Voor de kinderen is het belangrijk dat er goede afspraken komen over de omgangsregeling. Vaak is dit best lastig als er sprake is van een vechtscheiding. Vroeger was een co-ouderschap eigenlijk onmogelijk als jullie niet goed met elkaar konden overleggen. Tegenwoordig ligt dat iets anders en is het ook mogelijk om een co-ouderschap af te spreken als jullie geen contact met elkaar willen/kunnen hebben. Dit heet een parallel ouderschap.

Los van elkaar

Een parellel ouderschap lijkt op co-ouderschap, maar met het grote verschil dat jullie huishoudens los staan van elkaar. Iedere ouder runt zijn/haar eigen gezin en doet dit op zijn eigen manier. Het contact tussen jullie loopt alleen indirect. Dit kan zijn via de app of de mail of via een derde persoon. Er is een duidelijk wisselschema waar jullie je allebei aan houden. Op deze manier kunnen jullie allebei evenveel voor de kinderen zorgen zonder dat er steeds ruzies of discussies ontstaan. Hierbij is het wel belangrijk dat jullie elkaar daarin ook los kunnen laten en dat jullie overal hele duidelijke afspraken over maken. Een mediator of advocaat kan hier goed bij helpen. 

Grote beslissingen

Natuurlijk zullen er altijd punten zijn waar jullie beslissingen over moeten nemen. De kleine beslissingen bij jou thuis neem je zelf. Gaat het om grotere beslissingen en komen jullie hier samen niet uit, dan verloopt dit via een advocaat of de rechter. Ook als er een verandering in bijvoorbeeld de omgangsregeling moet plaatsvinden is het handig om dit via de rechter te doen.

Afspraken maken of advies nodig?

Willen jullie graag afspraken maken over een parallel ouderschap of wil je weten of deze omgangsregeling voor jullie geschikt zou kunnen zijn? Neem dan contact op met onze juridische medewerkers. Zij geven je gratis advies over jouw situatie en brengen je eventueel vrijblijvend in contact met een specialist die kan helpen om tot afspraken te komen en alles goed op papier te zetten.