Wanneer je minderjarige kinderen hebt en gaat scheiden is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Voordat de scheiding voor de rechter komt moet het plan klaar zijn. In dit ouderschapsplan regel je alle zaken rondom de verzorging en opvoeding van de kinderen. Door duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Dit zorgt er onder andere voor dat er minder ruzie ontstaat. Vragen of advies nodig? Bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor vrijblijvend meer informatie.

Inhoud ouderschapsplan

De volgende afspraken moeten worden opgenomen in het plan:

  • Op welke manier worden de zorg en opvoeding verdeeld? Dit wordt ook de zogenaamde zorgregeling of omgangsregeling genoemd.
  • Op welke manier informeren jullie als ouders elkaar over belangrijke onderwerpen. Hierbij kan je denken aan de schoolkeuze, medische vraagstukken en dergelijke.
  • De kosten voor de opvoeding (kinderalimentatie) en bijvoorbeeld toekomstige schoolkosten.

Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Hierbij kan je denken aan bepaalde regels over bedtijden en huiswerk, belangrijke normen en waarden en het zakgeld.

Doel ouderschapsplan

De overheid wil met het ouderschapsplan voorkomen dat kinderen de dupe worden van een echtscheiding. Doordat de afspraken worden vastgelegd hoopt de overheid dat er minder ruzies ontstaan over deze onderwerpen. Op deze manier willen zij ook het aantal vechtscheidingen zoveel mogelijk beperken. Doordat het plan verplicht is, wordt je als ouders gedwongen om met elkaar te overleggen over de belangen van jullie kinderen.

Juridische hulp

Lukt het niet om samen een ouderschapsplan te maken? Schakel dan tijdig de hulp van een mediator of advocaat in. Zij kunnen je begeleiden bij het maken van goede keuzes en het vastleggen van de afspraken. Onze juridische adviseurs staan je vrijblijvend te woord en geven GRATIS juridisch advies. Zij brengen je graag in contact met een advocaat of mediator bij jou in de buurt.