Gaan jullie scheiden en hebben jullie minderjarige kinderen, dan is het opstellen van een ouderschapsplan niet alleen verstandig, maar ook verplicht. Ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Het plan moet klaar zijn voor de scheiding voor de rechter komt.

In het ouderschapsplan regel je eigenlijk alle zaken rondom de verzorging en opvoeding van de kinderen. Door duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen weten alle partijen waar ze aan toe zijn. Dit zorgt er onder andere voor dat er minder ruzie ontstaat. Daarnaast is een ouderschapsplan een wettelijke overeenkomst, waardoor je elkaar hier ook aan kunt houden.

Vragen of advies nodig? Bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor vrijblijvend meer informatie.

Wat staat er in een ouderschapsplan?

Alle afspraken die jullie willen maken over de kinderen kunnen worden opgenomen in het ouderschapsplan. Er zijn wel een aantal zaken die niet mogen ontbreken. De volgende afspraken moeten echt worden opgenomen in het ouderschapsplan:

  • De omgangsregeling of zorgregeling. Hoe verdelen jullie de zorg en de opvoeging. Wanneer zijn de kinderen bij jou en wanneer bij de ex. 
  • Hoe verdelen jullie de vakanties en de feestdagen?
  • De kinderalimentatie. Wie is de verzorgende ouder en welk bedrag betaalt de niet-verzorgende ouder om bij te dragen in het onderhoud? Vaak is het verstandig om hier een alimentatieberekening voor te laten maken. 
  • Op welke manier informeren jullie als ouders elkaar over belangrijke onderwerpen? Hierbij kan je denken aan de schoolkeuze, medische vraagstukken en dergelijke.
  • Hoe verdelen jullie de schoolkosten? Maak je hier geen afspraken over, dan vallen de schoolkosten onder de alimentatie. 

Daarnaast is het verstandig om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Hierbij kan je denken aan bepaalde regels over bedtijden en huiswerk, belangrijke normen en waarden en het zakgeld.

Waarom een ouderschapsplan?

De overheid wil met het ouderschapsplan voorkomen dat kinderen de dupe worden van een echtscheiding. Doordat de afspraken worden vastgelegd, hoopt de overheid dat er minder ruzies ontstaan over deze onderwerpen. Op deze manier willen zij ook het aantal vechtscheidingen zoveel mogelijk beperken. Doordat het plan verplicht is, wordt je als ouders gedwongen om met elkaar te overleggen over de belangen van jullie kinderen.

Hoe maak ik een ouderschapsplan?

Je kan een ouderschapsplan maken onder begeleiding van een mediator of advocaat. Kunnen jullie echter nog redelijk met elkaar overleggen, dan kunnen jullie dit ook zelf. Dat scheelt uiteindelijk behoorlijk in de portemonnee. Om je hierbij te helpen bieden wij jou de online ouderschapsplan-module. Deze module neemt je bij de hand. Op deze manier maken jullie samen stap voor stap een goed en officieel ouderschapsplan. Zo weet je zeker dat alles goed is geregeld en dat jullie overal aan hebben gedacht!

Juridische hulp

Lukt het niet om samen een ouderschapsplan te maken? Schakel dan tijdig de hulp van een mediator of advocaat in. Zij kunnen je begeleiden bij het maken van goede keuzes en het vastleggen van de afspraken. Onze juridische adviseurs staan je vrijblijvend te woord en geven gratis juridisch advies. Zij brengen je graag in contact met een advocaat of mediator bij jou in de buurt.