Omgaan met vechtscheiding

Een vechtscheiding is voor iedereen een ingrijpende gebeurtenis. Het vergt voor beide partners veel energie. Ook voor de kinderen is het een moeilijke periode. Het is van belang om zo snel mogelijk uit een vechtscheiding te komen. Schakel hiervoor altijd professionele hulp in. Probeer daarbij altijd zoveel mogelijk rust te creëren waar mogelijk. Bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor vrijblijvend juridisch advies.

Vechtscheiding van je afschrijven

Schrijven kan helpen om alle woede en frustraties een plek te geven. Je kan je frustraties opschrijven in een speciaal dagboek. Of je schrijft een brief naar je ex-partner die je daarna weggooit.

Emoties beheersen

Emoties voeren in een vechtscheiding vaak de bovenhand. Probeer je emoties zoveel mogelijk te beheersen. Wanneer jullie beide gaan schreeuwen tegen elkaar laaien de emoties alleen nog maar verder op. Wanneer je jouw emoties probeert te beheersen heeft dit vaak een positief effect op de ander. Ook voor de kinderen is het beter wanneer de ouders rustig blijven.

Vertrouwenspersoon

Uit je gevoelens en emoties bij iemand die je kan vertrouwen. Bijvoorbeeld je ouders of een goede vriend of vriendin. Vaak kan je via jouw werk ook in contact komen met een vertrouwenspersoon. Als je liever met een onbekend iemand praat is het verstandig een hulpverlener in te schakelen.

Acceptatie

Scheiden is een heel proces. Naast alle juridische afwikkelingen, ga je ook emotioneel door een heel proces. Dit proces helpt bij het verwerken van de (vecht)scheiding. De emoties moeten echter wel een plek krijgen zodat je de (vecht)scheiding kunt gaan verwerken. Op een gegeven moment moet er een fase van acceptatie komen. Acceptatie van de scheiding. Wanneer je de situatie accepteert zullen de emoties ook wat bedaren. Dit heeft een positief effect op het verloop van de (vecht)scheiding.

Uitleg richting kinderen

Leg je kinderen op een simpele manier uit waarom jullie uit elkaar gaan. Je kan bijvoorbeeld aan je kinderen vertellen dat jullie niet meer van elkaar houden. Je kan een vergelijking maken met vriendjes: soms houden vriendjes niet meer van elkaar. Benadruk altijd duidelijk dat jullie altijd hun papa en mama blijven en van hen blijven houden. Daar verandert een scheiding niets aan. Vertel ook dat het kind er niets aan kan doen, maar dat dit iets tussen papa en mama is. Neem je verantwoordelijkheid als ouder en probeer geen ruzie te maken waar de kinderen bij zijn of de andere ouder zwart te maken. Kinderen staan centraal in een scheiding. Geef het kind daarom altijd de ruimte vragen te stellen en emoties te uiten. Dit helpt bij het verwerkingsproces.

Professionele hulp

Zoek bij een vechtscheiding zo snel mogelijk hulp. Een professionele hulpverlener kan je helpen de emoties een plek te geven. Ook helpen zij je een start te maken met het verwerken van de (vecht)scheiding. Daarnaast is het belangrijk juridische hulp in te schakelen. Een (vecht)scheiding moet zo snel mogelijk afgewikkeld worden. Onze juridische adviseurs staan je graag vrijblijvend te woord, luisteren naar jouw verhaal en geven GRATIS juridisch advies.