Eigenlijk zouden ook bij een vechtscheiding de belangen van het kind centraal moeten staan. Helaas vechten ouders in een vechtscheiding meestal vooral voor hun eigen belang en wordt het kind een beetje uit het oog verloren. Het is belangrijk om hier iets tegen te doen en het kind weer centraal te stellen.

Vechtscheidingen zijn erg heftig voor de kinderen en kan zelf psychische schade opleveren. Kinderen hebben veel last van de ruzies. Dit zorgt ervoor dat een vechtscheiding eigenlijk een vorm van kindermishandeling is. 

Belangen van het kind centraal

Bij een scheiding moeten de belangen van de kinderen centraal staan. Bij een vechtscheiding is dit helaas vaak niet het geval. Ouders voeren hun eigen strijd en denken eigenlijk voornamelijk aan zichzelf. Het is belangrijk om in te zien dat jullie kind allebei de ouders hard nodig heeft en ook evenveel geeft om jullie allebei. Realiseer je daarnaast dat jij evenveel van jouw kind houdt als jouw aanstaande ex. Eigenlijk hebben jullie één gezamenlijk doel en dat is om alles zo goed mogelijk te regelen voor de kinderen. Als je dat in je achterhoofd houdt, is een vechtscheiding misschien wel te voorkomen.

Samen het kind voorop stellen

Probeer samen de belangen van het kind voorop te stellen. Ook na de scheiding blijven jullie beide ouders van jullie kind. Door de kinderen blijf je in een bepaalde mate met elkaar verbonden of je dat nou leuk vindt of niet. Probeer daarom als partners en gezamenlijke ouders te scheiden, gun het ouderschap aan elkaar en de kinderen. Veel advocaten en mediators begeleiden zogenaamde gezamenlijke echtscheidingen. Misschien kan dit jullie helpen. Wil je hier advies over? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze juridische adviseurs voor meer informatie. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.

Hulpverlening kind

Gaat het toch mis, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw kind de juiste hulp krijgt om om te gaan met de vechtscheiding. Er zijn veel hulpinstanties die de kinderen hierbij kunnen begeleiden. Een kind voelt zich vaak verdrietig en zit met veel vragen. Een hulpverlener leert kinderen omgaan met de emoties en problemen die een kind ervaart tijdens een (vecht)scheiding. Ook wordt de relatie tussen de ouders en het kind behandeld. Het kind wordt centraal gezet en voelt zich gehoord. Dit kan helpen om de scheiding goed te verwerken. 

Ben jij op zoek naar de juiste hulpverlener? Neem dan eens contact op met de huisarts. Deze kan jullie in contact brengen met de juiste specialist. Ook scholen bieden soms een hulpverleningstraject aan voor kinderen in een scheiding. Heeft jouw kind behoefte aan contact met andere kinderen in dezelfde situatie? Kijk dan samen eens naar de site van Villa Pinedo.