Gelukkig loopt lang niet iedere scheiding uit op een vechtscheiding. Maar hoe komt het nou dat het bij sommige scheidingen zo ontzettend mis kan gaan? Hoe ontstaat een vechtscheiding?

Te snel

Meteen in het begin kan het al mis gaan. Ben jij degene die de knoop doorhakt en besluit dat het beter is om te gaan scheiden? Dan loop je hier waarschijnlijk ook al een hele poos mee rond. Alle scenario’s hebben in jouw hoofd al de revue gepasseerd, je hebt er goed over nagedacht en waarschijnlijk heb je ook al de nodige informatie ingewonnen. Dit zorgt ervoor dat jij ook al begonnen bent met het verwerken van de scheiding.

Op het moment dat je dit aan jouw partner vertelt, staat hij/zij nog aan het begin van het hele proces. Het is belangrijk om niet te snel te willen. Begin niet direct over alles wat geregeld moet worden of over het inschakelen van een advocaat of mediator. De ander heeft tijd nodig om aan het idee te wennen en dit even te laten bezinken. Ga je te snel, dan kan het gebeuren dat de ander hierdoor overvallen is en heel erg dwars gaat liggen. Een vechtscheiding ligt dan op de loer. 

Blijven hangen in boosheid

Na het besluit om te scheiden kom je in een soort rouwproces terecht. Vaak is er in het eerste stadium sprake van boosheid en onbegrip. Hierna maakt deze boosheid meestal plaats voor verdriet, waarna het besef komt dat er het nodige geregeld moet worden. Dat is dan ook vaak het moment dat er een mediator of advocaat wordt ingeschakeld om de nodige afspraken op papier te zetten.

In sommige gevallen blijven exen echter hangen in die eerste fase van boosheid. Ze snappen niet waarom de relatie voorbij is. Er is sprake van onbegrip en teleurstelling en de veroorzaker hiervan is de partner. Dit zorgt ervoor dat het lastiger wordt om met elkaar om te gaan en dat er snel sprake is van ruzie of erger. Hierdoor kan een vechtscheiding ontstaan.

Vreemdgaan 

Kom je erachter dat jouw partner vreemd is gegaan, dan krijgt jouw vertrouwen een flinke knauw. Jarenlang hebben jullie alles met elkaar gedeeld en nu ineens lijkt het wel of je je partner niet meer kent. Dit doet iets met je. Besluit je dat je zo niet verder kunt, dan is de kans groot dat je daar jouw partner de schuld van geeft. Je bent ontzettend boos. Hij/zij heeft jou gekwetst… nu is het tijd om hem/haar te kwetsen.

Probeer hier boven te staan. Natuurlijk is het ontzettend dom en respectloos dat jouw partner met iemand anders het bed in is gedoken, maar realiseer je ook dat dit waarschijnlijk niet was gebeurd als jullie relatie goed was geweest. Ook hier hebben er twee schuld. Je hebt er niets aan om je nu vol in een vechtscheiding te storten. Daar ga je je echt niet beter van voelen. Integendeel.

Probeer even de tijd te nemen om de eerste boosheid te laten zakken. Hierna ben je rustiger en kan je alles wat nuchterder bekijken. Emoties veroorzaken vechtscheidingen. Probeer de scheiding dan ook als iets zakelijks te zien, dan lukt het je wellicht om een vechtscheiding te voorkomen. 

Invloed van buitenaf

Natuurlijk is het fijn als jij jouw verhaal kwijt kunt bij goede vrienden, vriendinnen of familieleden. Tegen hen kun je zoveel klagen over je partner als je wil. Laat door hun goede bedoelingen echter geen vechtscheiding ontstaan. Door mee te gaan in jouw geklaag en steeds naar jou te bevestigen wat een rotzak jouw ex wel niet is, kan je een vertekend beeld krijgen van de situatie.

Laat je ook niet teveel op stang jagen. Ben jij van plan om een mediator in te schakelen, maar roept jouw beste vriendin die net een scheiding achter de rug heeft dat je beter een eigen advocaat kan nemen? Luister hier dan niet direct naar. Haar situatie is niet jouw situatie. Natuurlijk kunnen vrienden je helpen met advies, maar voor belangrijke dingen kan je beter even contact opnemen met iemand die er echt verstand van heeft. Omring je met mensen die met je meedenken en niet met mensen die alleen maar olie op het vuur gooien. 

Geld

De meeste ruzies tijdens scheidingen gaan over geld. Eigenlijk best dom, want door ruzie te maken over geld ben je uiteindelijk al dat geld kwijt aan advocaatkosten… Daarnaast heeft ruzie maken hierover vaak ook niet zoveel zin. Er zijn bij scheiden nou eenmaal bepaalde wetten en regels die nageleefd moeten worden. Zo zijn er voor het berekenen van de alimentatie bijvoorbeeld hele duidelijke richtlijnen. Het heeft dus weinig zin om hier een heftige discussie over te beginnen, want uiteindelijk wordt er een alimentatieberekening gemaakt en wordt dat het bedrag dat er betaald moet worden.

Ook wat betreft de verdeling zijn er duidelijke regels. Ruzie over geld ontstaat vaak uit onzekerheid. Jullie moeten allebei weer een nieuw leven opbouwen en in het begin is het vaak heel erg onduidelijk hoe jouw financiële situatie er nou eigenlijk uit komt te zien. Je wil zo goed mogelijk opnieuw beginnen en daar heb je geld voor nodig. Bedenk echter ook dat dit voor jouw ex ook geldt. Ineens is het wel een probleem dat één van de partners niet werkt en thuis bleef voor de kinderen. Bedenk ook hierbij dat dit een besluit is dat jullie samen hebben genomen. Doe niet al te moeilijk en gun de ander ook een goede nieuwe start!

De kinderen

Jouw kinderen zijn het belangrijkste dat je hebt. Het is dan ook niet zo gek dat je ze het liefst altijd gewoon bij je houdt. Bij een scheiding kan dat niet. Er zal een omgangsregeling moeten komen, waardoor je de kinderen misschien niet meer zoveel ziet als je graag zou willen. Toch zijn er veel mensen die zich hier niet bij neerleggen en op dit vlak de strijd aangaan. Een vechtscheiding kan zo makkelijk ontstaan, want je komt ook meteen aan het dierbaarste bezig van de ex. Voor je het weet sta je tegenover elkaar in de rechtszaal.

Helemaal als jullie kinderen hebben is het belangrijk om strijd te voorkomen. Natuurlijk hou jij heel veel van de kinderen en wil je ze geen week of weekend missen, maar realiseer je goed dat dit voor de andere ouder net zo geldt. Jullie zullen hier een middenweg in moeten vinden. Probeer daarbij vooral de belangen van de kinderen centraal te zetten. Wat zou voor hen het prettigst zijn. Ontzeg de kinderen nooit de omgang met de andere ouder. Zij hebben recht op beide ouders en houden van jullie allebei evenveel. Pas op dat je je niet schuldig maakt aan ouderverstoting. Dat is kindermishandeling!

Een slechte advocaat of mediator

Welke hulp je inschakelt bij de scheiding is ook een belangrijke factor. Ga jij naar een eigen advocaat en is dit een advocaat die alleen maar olie op het vuur gooit en strijd zoekt? Dan kan dit ervoor zorgen dat er een vechtscheiding ontstaat. Hetzelfde geldt als jullie samen naar een mediator gaan die zijn werk niet goed doet. Vervelende gesprekken bij de mediator kunnen er ook voor zorgen dat jullie uiteindelijk niet meer met elkaar kunnen overleggen. 

Wie je inschakelt voor het regelen van de scheiding hangt helemaal af van jullie situatie. Wil jij weten wie jullie hier het beste bij kan helpen? Leg jouw verhaal voor aan onze juridische medewerkers. Aan de hand hiervan kunnen zij bekijken wie bij jullie in de buurt kan helpen om de scheiding tot een goed einde te brengen! Laat gerust een berichtje achter of bel op [/phone].