Een bijzondere curator is iemand die een minderjarige kan bijstaan in een conflict met zijn of haar ouders. In een vechtscheiding is het belangrijk dat het kind een eigen stem krijgt. Een bijzondere curator kan hiervoor de aangewezen persoon zijn. Zij treden op in het belang van het kind. Dit is belangrijk en nodig, want kinderen zijn vaak ten onrechte de dupe in een vechtscheiding. En dit moet je als ouders altijd zien te voorkomen.

Wat kan een bijzondere curator betekenen?

Kinderen zijn vaak de dupe van een vechtscheiding. Dit kan veel vervelende gevolgen hebben. Het is belangrijk dat iemand opkomt voor de belangen van het kind. Kinderen hebben zelf geen toegang tot het recht, maar een curator heeft dat wel. De behoeften van de kinderen moeten in de rechtbank worden verwoord. Daarnaast is het belangrijk dat de curator invloed kan uitoefenen op de ouders. Het kind moet ten alle tijden op de eerste plaats worden gezet. Ouders moeten hiervan bewust zijn en blijven.

Wie moet optreden als bijzondere curator?

Een psycholoog, orthopedagoog of advocaat kan worden ingezet als bijzondere curator. Momenteel zijn er rechtbanken die een pilot zijn begonnen met gedragsdeskundigen als bijzondere curator. Met hun pedagogische kennis weten ze goed wat belangrijk is voor het kind. Maar ook de Vereniging van Familierecht Advocaten (vFas) start met een speciale opleiding voor bijzondere curatoren in vechtscheidingszaken.

Bijzondere curator aanvragen

Een bijzondere curator kan door de rechter worden benoemd als hij dat van belang acht in een zaak. Maar een minderjarige kan ook zelf om een curator vragen. Soms zijn het ook de ouders van een kind die een curator inschakelen om de belangen van het kind te waarborgen. De benoeming van een bijzondere curator kan worden aangevraagd via een verzoekschrift. De kosten hiervoor kunnen worden vergoed via de gesubsidieerde bijstand. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de curator wel zijn ingeschreven in het register van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Zet een curator in bij jullie (vecht)scheiding

Geef het kind een stem en zorg dat een bijzondere curator jullie kind bijstaat tijdens jullie (vecht)scheiding. Voorkom op deze manier dat jullie kind de dupe wordt in jullie vechtscheiding.

Wij helpen jou graag verder en brengen je graag in contact met een ervaren curator. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in. Wij staan je graag vrijblijvend te woord. Je staat er niet alleen voor!