De bijzondere curator

Een bijzondere curator is iemand die een minderjarige kan bijstaan in een conflict met zijn of haar ouders. In een vechtscheiding is het belangrijk dat het kind een eigen stem krijgt. Een bijzondere curator kan hiervoor de aangewezen persoon zijn.

Wat kan een bijzondere curator betekenen?

Kinderen zijn vaak de dupe van een vechtscheiding. Het is belangrijk dat iemand opkomt voor de belangen van het kind. Kinderen hebben zelf geen toegang tot het recht, maar een bijzondere curator heeft dat wel. De behoeften van de kinderen moeten in de rechtbank worden verwoord. Daarnaast is het belangrijk dat de bijzondere curator invloed kan uitoefenen op de ouders. Het kind moet ten alle tijden op de eerste plaats worden gezet. Ouders moeten hiervan bewust zijn en blijven.

Wie moet optreden als bijzondere curator?

Een psycholoog, orthopedagoog of advocaat kan worden ingezet als bijzondere curator. Momenteel zijn er rechtbanken die een pilot zijn begonnen met gedragsdeskundigen als bijzondere curator. Met hun pedagogische kennis weten ze goed wat belangrijk is voor het kind. Maar ook de Vereniging van Familierecht Advocaten (vFas) start met een speciale opleiding voor bijzondere curatoren in vechtscheidingszaken.

Bijzondere curator aanvragen

Een bijzondere curator kan door de rechter worden benoemd als hij dat van belang acht in een zaak. Maar een minderjarige kan ook zelf om een curator vragen. Soms zijn het ook de ouders van een kind die een curator inschakelen om de belangen van het kind te waarborgen. De benoeming van een bijzondere curator kan worden aangevraagd via een verzoekschrift. De kosten voor een bijzonder curator kunnen worden vergoed via de gesubsidieerde bijstand. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de bijzondere curator wel zijn ingeschreven in het register van de Raad voor de Rechtsbijstand.

Zet een bijzondere curator in bij jullie (vecht)scheiding

Geef het kind een stem en zorg dat een bijzondere curator jullie kind bijstaat tijdens jullie (vecht)scheiding. Wij brengen je graag in contact met een bijzondere curator. Bel ons op 0900 – 44 000 40 (€ 2,5 cent per / minuut) of vul het contactformulier in. Onze juridische adviseurs staan je graag vrijblijvend te woord.

Hulp nodig?

Zit je in een scheiding of vechtscheiding en heb je hier vragen over? Wil je in contact komen met een goede advocaat of mediator? Wij helpen je graag verder en bellen je vrijblijvend even terug.

Bel mij!

Gratis advies

Gratis rechtshulp voor het eerste juridisch advies via onze helpdesk.

Snel contact

Binnen een dag contact met een advocaat of mediator.

Deskundig

Een kundige advocaat of mediator die past bij jouw zaak.

Laagste uurtarief

Een vast en laag uurtarief voor een advocaat.
vechtscheiding
Via Vechtscheiding.nl ben ik in contact gekomen met een ervaren advocaat die mijn Vechtscheiding in goede banen weet te leiden.
dennis
Via Vechtscheiding.nl ben ik in contact gebracht met een goede advocaat. De advocaat heeft de zaak opgepakt en in overleg met alle partijen wordt de scheiding nu afgewikkeld.
Mevrouw van Kampen
Mijn ex-vrouw dreigde dat ik de kinderen niet meer te zien kreeg wanneer ik weigerde om meer alimentatie te betalen. Via Vechtscheiding.nl kreeg ik de hulp en informatie waar ik naar op zoek was.
De heer van Dam