Heeft het ene stel meer kans om in een vechtscheiding terecht te komen dan het andere stel? Zijn er bepaalde kenmerken die gescheiden ouders in een vechtscheiding hebben? Spelen opleiding of geloof bijvoorbeeld een rol? Uit onderzoek blijkt dat er inderdaad bepaalde kenmerken zijn te onderscheiden. Hieronder behandelen we kort de kenmerken die wel en geen rol spelen bij een vechtscheiding.

Kenmerken die een rol spelen bij vechtscheidingen

Geloof

Het blijkt dat ouders die gelovig zijn minder snel in een vechtscheiding terecht komen. Of dit komt door andere waarden en normen of de eventuele invloed van de kerk is onduidelijk. Het kan er natuurlijk ook mee te maken hebben dat gelovige mensen minder snel voor een scheiding kiezen. Zij zullen hier langer de tijd voor nemen, waardoor alle afspraken misschien beter doordacht zijn. 

Co-ouderschap of niet

Het wel of niet kiezen voor co-ouderschap na de scheiding heeft ook invloed. Als ouders kiezen voor een co-ouderschap hebben zij minder kans om in een vechtscheiding terecht te komen. Bij co-ouderschap wordt de zorg van de kinderen gelijk verdeeld. Mede hierdoor hebben de ouders meer contact met elkaar. Wellicht zorgt het co-ouderschap ervoor dat beide ouders inzien dat zij allebei het beste voor hebben met de kinderen. Zij willen allebei graag dat het co-ouderschap slaagt en hebben dus een gezamenlijk doel voor ogen. Dit kan helpen om een vechtscheiding te voorkomen. 

Respect

Het aantal vechtscheiding neemt de laatste jaren behoorlijk toe. Ouders lijken minder respect voor elkaar te hebben en echtscheidingen verlopen helaas in veel gevallen problematischer dan vroeger. Hebben ouders wel respect voor elkaar en hebben zij een gelijkwaardige relatie, dan is de kans op een vechtscheiding een stuk kleiner.

Kenmerken die geen rol spelen bij vechtscheidingen

Opleiding blijkt geen rol te spelen bij het raken in een vechtscheiding. Het maakt niet uit of de ouders hoog of laag zijn opgeleid. Ook de leeftijd van de kinderen heeft geen invloed. Het is dus niet zo dat ouders door de drukte van jonge kinderen of de hectiek van puberende kinderen eerder in een vechtscheiding raken. Tot slot blijkt het niet uit te maken of ouders getrouwd zijn of alleen samenwonen.