Er is sprake van ouderverstoting als een kind één van de ouders verstoot. Ouderverstoting wordt ook wel oudervervreemding genoemd. Ouderverstoting komt vooral voor bij vechtscheidingen. Eén van de ouders maakt de andere ouder (on)bewust zwart. Vaak maakt de moeder de vader zwart, maar andersom komt ook voor. Het achterliggende doel is dat het kind het contact met die ouder verbreekt. Een kind heeft van nature een loyaliteitsband naar beide ouders toe en ouderverstoting is onnatuurlijk. Ouderverstoting wordt dan ook gezien als kindermishandeling.

Verstoten, hoe verder?

Wanneer je bent verstoten als ouder breekt een moeilijk periode aan. Je ervaart allerlei emoties zoals frustratie, woede, onbegrip en je hebt vaak last van een laag zelfbeeld. Het voelt onnatuurlijk wanneer je eigen kind afstand van je neemt. Blijf richting je kinderen altijd rustig en creëer waar mogelijk positieve ervaringen. Zoek daarnaast steun bij familie en vrienden. Onthoud dat je kind(eren) van je houdt/houden. Echter door zwartmakerij van de andere ouder heeft het een nieuwe eigen realiteit gecreëerd. Vaak is een kind zelfs bang om contact met je te zoeken of iets over je te zeggen. Zoek zo snel mogelijk hulp, want ouderverstoting moet aangepakt worden. En geef nooit op, voor jezelf maar vooral voor je kind.

Ouderverstoting en het kind

Ouderverstoting is een vorm van kindermishandeling. Wanneer een kind continu negatieve verhalen, dreigementen en zwartmakerij over de andere ouder hoort komt het in een loyaliteitsconflict. Ondanks dat het kind van beide ouders houdt, heeft het kind het gevoel dat het moet kiezen tussen beide ouders. Veel kinderen creëren door deze negatieve verhalen een irreëel beeld van hun ouder. Kinderen zien de zwartgemaakte ouder als een soort monster. Wanneer er niet wordt ingegrepen kunnen kinderen PAS ontwikkelen. PAS staat voor Parental Alienation Syndrome en is zeer schadelijk voor kinderen. Een kind met PAS houdt hier levenslang last van en heeft vaak veel problemen. Problemen die PAS veroorzaken zijn: laag zelfbeeld, verwarring, identiteitscrisis, angsten, depressie en alcohol-drugsmisbruik.

Hulp bij ouderverstoting

Ben je als ouder verstoten of vermoed je ouder verstoting in je omgeving? Schakel zo snel mogelijk hulp in bij een hulpinstantie of de huisarts. Het is belangrijk om de omgang met jouw kind(eren) zo snel mogelijk te herstellen. Hiervoor kun je ook ons stappenplan volgen! Zit je in een scheiding? Voorkom ouderverstoting en respecteer je ex-partner als ouder. Een kind heeft recht op omgang met beide ouders. Wees een liefdevolle ouder en kies voor jullie kind. Zoek tevens juridische hulp, maar kies voor een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Je hebt niets aan een advocaat die enkel maar wil winnen. Zoek een advocaat die kiest voor het kind! Onze familierechtadvocaten hebben jarenlange ervaring en helpen jou graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op en bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten).

Let op:
Heb je al een eigen advocaat? Dan is het belangrijk deze situatie eerst bij je eigen advocaat neer te leggen. Wij kunnen dan helaas niets voor jou doen.