Er is sprake van ouderverstoting als een kind één van de ouders verstoot. Ouderverstoting wordt ook wel oudervervreemding genoemd. Ouderverstoting komt vooral voor bij vechtscheidingen. Eén van de ouders maakt de andere ouder (on)bewust zwart en houdt zich bijvoorbeeld niet aan de omgangsregeling.

Helaas is het vaak de moeder die zich schuldig maakt aan ouderverstoting door omgang met vader tegen te houden en hem zwart te maken bij de kinderen, maar andersom komt ook voor. Het achterliggende doel is dat het kind het contact met die ouder verbreekt. Een kind heeft van nature een loyaliteitsband naar beide ouders toe en ouderverstoting is onnatuurlijk. Ouderverstoting wordt dan ook gezien als kindermishandeling en heeft veel impact op een kind.

Verstoten, hoe verder?

Wanneer je bent verstoten als ouder breekt een moeilijk periode aan. Je ervaart allerlei emoties zoals frustratie, woede, onbegrip en je hebt vaak last van een laag zelfbeeld. Het voelt onnatuurlijk wanneer je eigen kind afstand van je neemt. Blijf richting je kinderen altijd rustig en creëer waar mogelijk positieve ervaringen. Laat de deur altijd voor ze open staan en zorg ervoor dat ze weten dat ze altijd welkom zijn. Zoek daarnaast steun bij familie en vrienden.

Onthoud dat je kind(eren) van je houdt/houden. Echter door zwartmakerij van de andere ouder heeft het een nieuwe eigen realiteit gecreëerd. Vaak is een kind zelfs bang om contact met je te zoeken of iets over je te zeggen. Zoek zo snel mogelijk hulp, want ouderverstoting moet aangepakt worden. En geef nooit op, voor jezelf maar vooral voor je kind.

Ouderverstoting en het kind

Ouderverstoting is een vorm van kindermishandeling. Wanneer een kind continu negatieve verhalen, dreigementen en zwartmakerij over de andere ouder hoort wordt het eigenlijk min of meer gebrainwasht. Door het gedrag van mamma of pappa komt het kind in een loyaliteitsconflict. Ondanks dat het kind van beide ouders houdt, heeft het kind het gevoel dat het moet kiezen tussen beide ouders.

Veel kinderen creëren door deze negatieve verhalen een irreëel beeld van hun ouder. Kinderen zien de zwartgemaakte ouder als een soort monster. Wanneer er niet wordt ingegrepen kunnen kinderen PAS ontwikkelen. PAS staat voor Parental Alienation Syndrome en is zeer schadelijk voor kinderen. Een kind met PAS houdt hier levenslang last van en heeft vaak veel problemen. Problemen die PAS veroorzaken zijn: laag zelfbeeld, verwarring, identiteitscrisis, angsten, depressie en alcohol-drugsmisbruik.

Wat kan je doen bij ouderverstoting?

Ondanks het feit dat er best veel aandacht is voor ouderverstoting, is het toch nog altijd heel erg moeilijk om hier iets tegen te doen. Je kan nakoming van de omgangregeling eisen bij de rechter, maar als kinderen aangeven niet langs te willen komen kan dit heel moeilijk worden. Vaak is het zinvoller om te bekijken of je op een andere manier iets kan bereiken. Bijvoorbeeld door een gezamenlijke vriend of een familielid die ziet wat er aan de hand is te laten bemiddelen. Hou vooral de deur wijd open en laat de kinderen weten dat ze altijd welkom zijn. Probeer af en toe contact te leggen. 

Opvallend is dat kinderen, als ze wat ouder zijn en de situatie beter kunnen inschatten, vaak zelf het contact met de verstoten ouder herstellen. Dit is ook vaak het moment dat zij het contact met de andere ouder verbreken omdat zij inzien wat deze hen eigenlijk heeft aangedaan. Uiteindelijk bereikt de ouder die de ander wil verstoten dus juist het tegenovergestelde. 

Hulp bij ouderverstoting

Ben je als ouder verstoten of vermoed je ouder verstoting in je omgeving? Schakel zo snel mogelijk hulp in bij een hulpinstantie of de huisarts. Het is belangrijk om de omgang met jouw kind(eren) zo snel mogelijk te herstellen. Hiervoor kun je ook ons stappenplan volgen! Zit je in een scheiding? Voorkom ouderverstoting en respecteer je ex-partner als ouder. Een kind heeft recht op omgang met beide ouders. Wees een liefdevolle ouder en kies voor jullie kind. Zoek tevens juridische hulp, maar kies voor een gespecialiseerde familierechtadvocaat. Je hebt niets aan een advocaat die enkel maar wil winnen. Zoek een advocaat die kiest voor het kind! Onze familierechtadvocaten hebben jarenlange ervaring en helpen jou graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op en bel 088-6002810 (gebruikelijke belkosten).

Let op:
Heb je al een eigen advocaat? Dan is het belangrijk deze situatie eerst bij je eigen advocaat neer te leggen. Wij kunnen dan helaas niets voor jou doen.