Stiefouder zijn is niet gemakkelijk. Als stiefouder heb je heel wat verschillende petjes op. Enerzijds ben je iemands partner, maar daarnaast ben je ook meteen co-ouder. Stiefouder zijn terwijl jouw nieuwe partner te maken heeft met een vechtscheiding is extra ingewikkeld. Het brengt vaak moeilijke situaties en veel emoties met zich mee. Dit zorgt ervoor dat het als stiefouder nog lastiger wordt om jouw plekje in het gezin te vinden. Of en in hoeverre dit lukt is mede afhankelijk van de jezelf, jouw partner, de kinderen, de andere ouder van de kinderen en de omgeving.
Stiefouder en relatie partner
Krijg je een relatie met iemand die in een vechtscheiding zit, dan kan dit behoorlijk lastig zijn. Jouw nieuwe partner heeft veel ruzie met zijn ex en de scheiding verloopt moeizaam. Waarschijnlijk moet zijn ex ook niets van jou weten. Zo’n lastige scheiding heeft invloed op jullie hele leven. Dit is geen makkelijke situatie in een periode waarin jullie verliefd zijn en hier juist samen van willen genieten. Het is belangrijk om elkaars emoties te respecteren. Probeer er voor elkaar te zijn!
Spreek daarnaast met elkaar af dat je avonden vrij houdt waarin je samen leuke dingen onderneemt en het niet over de scheiding hebt. Focus je tijdens deze avonden op de positieve momenten samen. Daarnaast bestaat de kans dat de ex van jouw partner jou betrekt bij de vechtscheiding. Probeer hier zoveel mogelijk buiten te blijven. De situatie wordt namelijk erg complex wanneer je besluit je hierin te gaan mengen en kan daarnaast de scheiding nog moeilijker maken.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Stiefouder en kinderen
Maken ouders tijdens een scheiding heel veel ruzie, dan krijgen de kinderen te maken met een loyaliteitsconflict. Kinderen zijn van nature trouw aan beide ouders. Als ouders elkaar continu zwart maken en negatief over elkaar praten in bijzijn van de kinderen, dan is dit voor de kinderen heel moeilijk. Als er op zo’n moment ook nog een stiefouder bijkomt, kan dit voor de kinderen te complex worden. Het wordt teveel om dit allemaal in een keer te verwerken.
Verwacht dan ook niet teveel van de kinderen en geef ze vooral de tijd om je te leren kennen. Probeer niet de rol van moeder/vader over te nemen. Kinderen zijn een stuk vertrouwen kwijt door een vechtscheiding en zullen dit met een stiefouder helemaal opnieuw moeten opbouwen. Dit kan een hele poos duren en heeft tijd nodig. Het kan ook gebeuren dat het kind je buitensluit. Respecteer dit en probeer jezelf niet op te dringen. Wanneer iedereen de ruimte krijgt om aan de nieuwe situatie te wennen kan er ook iets heel moois ontstaan.
Ouderschapsplan aanpassen
Heb jij zelf ook kinderen, dan kan het best zijn dat jullie omgangsregelingen elkaar flink in de weg zitten. Je wilt natuurlijk ook dat de kinderen elkaar goed leren kennen en het zou wel leuk zijn als jullie bijvoorbeeld gezamenlijk op vakantie kunnen. Het kan dan ook goed zijn om eens te bekijken of het mogelijk is om het ouderschapsplan aan te passen op de nieuwe situatie. Wellicht kunnen jullie eens samen met de ex om tafel om te bekijken of er nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden. Is er sprake van een vechtscheiding, dan kan dit behoorlijk lastig zijn. In dat geval kan een mediator of advocaat wellicht helpen om toch tot nieuwe afspraken te komen.
Ben jij op zoek naar een goede advocaat of mediator bij jou in de buurt? Neem dan gerust eens contact op met onze juridische medewerkers. Aan de hand van jouw verhaal kunnen zij goed inschatten wat de mogelijkheden zijn en geven je gratis advies.