Een vechtscheiding  brengt veel emoties met zich mee. Dit leidt vaak weer tot verschillende problemen. Het komt regelmatig voor dat ex-partners er samen niet meer uit komen en alleen nog maar ruzie kunnen maken. Een vechtscheiding ligt op de loer. Het op tijd inschakelen van juridische hulp kan een vechtscheiding helpen voorkomen en kan ervoor zorgen dat jullie er toch nog samen uitkomen. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor gratis juridisch advies. Onze medewerkers spreken jouw situatie met je door en adviseren wat je het beste kunt doen. Indien het verstandig is om een advocaat in te schakelen kan dat ook via ons.

Verschillende strijdpunten

Binnen een vechtscheiding kunnen verschillende problemen of strijdpunten ontstaan. Dit komt vaak doordat de exen elkaar niets gunnen en alleen aan hun eigen toekomst denken. Geen van beide partners wil toegeven of concessies doen. In zo’n geval kan de scheiding onnodig lang duren en daardoor natuurlijk ook onnodig veel geld kosten. De meest voorkomende strijdpunten zullen we hieronder behandelen.

Geld

Het belangrijkste en meest voorkomende strijdpunt is geld. Ex-partners zijn het niet eens over de hoogte van de partner- of kinderalimentatie of over de verdeling van schulden en vermogen. Om toch hun zin te krijgen vliegen de dreigementen je soms om de oren:  “Als jij niet akkoord gaat met dat hoge alimentatiebedrag, mag je de kinderen niet meer zien”. Of een partner ontwijkt juist de alimentatieplicht. Hij/zij weigert dan geld te betalen. In Nederland is kinderalimentatie verplicht. Beide ouders zijn verplicht om financieel bij te dragen aan de zorg van hun kind.

Omgang kinderen

Een ander veel voorkomend probleem is het boycotten van de omgangsregeling en er hierdoor voor zorgen dat de ex de kinderen niet meer ziet. Via juridische wegen proberen ex-partners elkaar het ouderlijk gezag of recht op omgang met de kinderen te ontnemen. Zij doen dit niet zodat zij zelf voor de kids kunnen zorgen, maar om de ex-partner dwars te zitten. Onthoudt dat kinderen het recht hebben op omgang met beide ouders en dat zij nooit als machtsmiddel mogen worden ingezet.

Verdeling van de spullen

Het verdelen van de spullen is ook vaak een moeilijk punt. Hierbij ontstaan regelmatig problemen. Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd heeft ieder recht op de helft van de inboedel. De inboedel moet naar redelijkheid en billijkheid worden verdeeld. Bij een vechtscheiding kan er over de gekste dingen ruzie worden gemaakt. Van handdoeken en het servies tot de bordjes van oma. Ex-partners gunnen elkaar niets meer en komen zelf niet uit de verdeling van de spullen. Het kan een oplossing zijn om hulp in te schakelen bij de verdeling.

Wanneer jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn, dan zijn er voorwaarden opgesteld over jullie bezittingen. Jaarlijks moet er een verrekening plaatsvinden, waarbij wordt gekeken wie wat heeft ingebracht. Vaak blijkt bij de scheiding dat dit jaren niet gedaan is, waardoor er alsnog een flinke discussie over de inboedel kan ontstaan.

Vervelend wordt het als een partner zichzelf spullen gaan toe-eigenen en dus spullen steelt uit de inboedel. Dit gebeurt soms als de betreffende partner het niet eens is met de verdeling of zelf echt denkt recht te hebben op bepaalde spullen.

Zwartmaken ex-partner

In een vechtscheiding hebben ex-partners geen goed woord meer voor elkaar over. Naast de ruzie die ze met elkaar hebben, vertellen ze ook negatieve verhalen aan anderen over de ex. De ex wordt zwartgemaakt bij familie, vrienden, collega’s, buurtbewoners en helaas ook bij de eigen kinderen. Deze psychologische oorlogsvoering kan heel ver gaan en richt vaak veel schade aan. Vooral kinderen raken hier psychisch vaak door beschadigd. Ouders vertellen hun kind allerlei vervelende, negatieve dingen over de andere ouder. Een kind houdt evenveel van beide ouders en komt hierdoor in een loyaliteitsconflict.

Zoek hulp bij problemen vechtscheiding

Herken je bovenstaande problemen of heb je met andere problemen te maken? Zoek professionele hulp! Een vechtscheiding kan jaren duren. Dit kost onnodig geld, tijd maar vooral onnodig leed. Niemand wordt beter van een vechtscheiding. Bel onze juridische medewerkers op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten). Of vul het contactformulier in. Onze juridische adviseurs luisteren naar jouw verhaal en geven je graag vrijblijvend meer informatie. Indien nodig en wanneer jij dit wil brengen we je in contact met een goede advocaat uit ons netwerk.