In een vechtscheiding maken ex-partners veel ruzie. In een goede relatie is ruzie helemaal niet erg en kan juist af en toe goed en verhelderend zijn. Maar ruzie tijdens een scheiding is gevaarlijk. Het ontbreekt tijdens een echtscheiding vaak aan onderling vertrouwen,...
Lees meerEen vechtscheiding brengt veel emoties met zich mee. Dit leidt vaak weer tot verschillende problemen. Het komt regelmatig voor dat ex-partners er samen niet meer uit komen en alleen nog maar ruzie kunnen maken. Een vechtscheiding ligt op de loer. Het op tijd inschakelen van juridische hulp kan een vechtscheiding helpen voorkomen en kan ervoor zorgen dat jullie er toch nog samen uitkomen. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) voor gratis juridisch advies. Onze medewerkers spreken jouw situatie met je door en adviseren wat je het beste kunt doen. Indien het verstandig is om een advocaat in te schakelen kan dat ook via ons.
Verschillende strijdpunten
Binnen een vechtscheiding kunnen verschillende problemen of strijdpunten ontstaan. Dit komt vaak doordat de exen elkaar niets gunnen en alleen aan hun eigen toekomst denken. Geen van beide partners wil toegeven of concessies doen. In zo’n geval kan de scheiding onnodig lang duren en daardoor natuurlijk ook onnodig veel geld kosten. De meest voorkomende strijdpunten zullen we hieronder behandelen.
Geld
Het belangrijkste en meest voorkomende strijdpunt is geld. Ex-partners zijn het niet eens over de hoogte van de partner- of kinderalimentatie of over de verdeling van schulden en vermogen. Om toch hun zin te krijgen vliegen de dreigementen je soms om de oren: “Als jij niet akkoord gaat met dat hoge alimentatiebedrag, mag je de kinderen niet meer zien”. Of een partner ontwijkt juist de alimentatieplicht. Hij/zij weigert dan geld te betalen. In Nederland is kinderalimentatie verplicht. Beide ouders zijn verplicht om financieel bij te dragen aan de zorg van hun kind. Hoeveel er betaald moet worden, wordt gewoon berekend en ook wat betreft de verdere verdeling zijn er duidelijke regels waar iedereen zich aan moet houden. Eigenlijk kan je hier dus eigenlijk geen ruzie over maken. Toch blijft dit het grootste strijdpunt in de meeste scheidingen.
ma t/m vr 9.00 - 17.15
gebruikelijke belkosten
Omgang kinderen
Ook de omgang met de kinderen is een lastig punt. Het is vaak al behoorlijk lastig om samen een goede omgangsregeling op papier te zetten. Wil de één een co-ouderschap, terwijl de ander dit niet wil dan is dat eigenlijk al genoeg reden om naar een advocaat te stappen. Als geen van beiden wat water bij de wijn wil doen, zal de rechter een knoop moeten doorhakken. Hierbij wordt vooral naar het belang van de kinderen gekeken.
Is er eenmaal een omgangsregeling, dan komt het helaas maar al te vaak voor dat ouders zich hier niet aan houden of de omgang met de kinderen inzetten als machtsmiddel. In het ergste geval zorgt één van de ouders ervoor dat de andere ouder de kinderen helemaal niet meer te zien krijgt. Dit noem je ouderverstoting.
Daarnaast gebeurt het regelmatig dat ex-partners via advocaten en de rechter proberen elkaar het ouderlijk gezag of recht op omgang met de kinderen te ontnemen. In sommige gevallen hebben zij hier een goede reden voor, maar het komt ook regelmatig voor dat zij dit eigenlijk alleen doen om de ex-partner dwars te zitten. Onthoudt dat kinderen het recht hebben op omgang met beide ouders en dat zij nooit als machtsmiddel mogen worden ingezet.
Verdeling van de spullen
Het verdelen van de spullen is ook vaak een moeilijk punt. Hierbij ontstaan regelmatig problemen. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, heeft ieder recht op de helft van de inboedel. De inboedel moet naar redelijkheid en billijkheid worden verdeeld. Bij een vechtscheiding kan er over de gekste dingen ruzie worden gemaakt. Van handdoeken en het servies tot de bordjes van oma. Ex-partners gunnen elkaar niets meer en komen zelf niet uit de verdeling van de spullen. Het kan een oplossing zijn om hulp in te schakelen bij de verdeling.
Hebben jullie toen jullie gingen trouwen huwelijkse voorwaarden gemaakt, dan staat hier als het goed is in beschreven hoe de inboedel verdeeld moet worden. Hierbij moet er wel jaarlijks een verrekening plaatsvinden, waarbij wordt gekeken wie wat heeft ingebracht. Vaak blijkt bij de scheiding dat dit jaren niet gedaan is, waardoor er alsnog een flinke discussie over de inboedel kan ontstaan. Vervelend wordt het als een partner zichzelf spullen gaat toe-eigenen en dus eigenlijk spullen steelt uit de inboedel. Dit gebeurt soms als de betreffende partner het niet eens is met de verdeling of zelf echt denkt recht te hebben op bepaalde spullen.
Het verdelen van de spullen kan makkelijker worden door ze te laten taxeren. Wil één van jullie bijvoorbeeld het grootste deel van de spullen hebben en weet je wat de waarde hiervan is, dan kan je hier ook een geldbedrag tegenover zetten. Zo weet je zeker dat er qua waarde een eerlijke verdeling komt en is er minder reden tot ruzie.
Zwartmaken ex-partner
In een vechtscheiding hebben ex-partners vaak geen goed woord meer voor elkaar over. Naast de ruzie die ze met elkaar hebben, vertellen ze ook negatieve verhalen aan anderen over de ex. De ex wordt zwartgemaakt bij familie, vrienden, collega’s, buurtbewoners en helaas ook bij de eigen kinderen. Deze psychologische oorlogsvoering kan heel ver gaan en richt vaak veel schade aan. Vooral kinderen raken hier psychisch vaak door beschadigd. Ouders vertellen hun kind allerlei vervelende, negatieve dingen over de andere ouder. Een kind houdt evenveel van beide ouders en komt hierdoor in een loyaliteitsconflict.
Natuurlijk mag je best boos zijn op je ex, maar probeer je hart vooral te luchten als de kinderen niet in de buurt zijn. Hiermee kan je heel wat leed voorkomen!
Zoek hulp bij problemen vechtscheiding
Herken je bovenstaande problemen of heb je met andere problemen te maken? Zoek professionele hulp! Een vechtscheiding kan jaren duren. Dit kost onnodig geld, tijd maar vooral onnodig leed. Niemand wordt beter van een vechtscheiding. Bel onze juridische medewerkers op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten). Of vul het contactformulier in. Onze juridische adviseurs luisteren naar jouw verhaal en geven je graag vrijblijvend meer informatie. Indien nodig en wanneer jij dit wil brengen we je in contact met een goede advocaat uit ons netwerk.