Conflictscheiding is een ander woord voor vechtscheiding. De term wordt steeds vaker geïntroduceerd omdat veel hulpverleners vinden dat vechtscheiding een verkeerde term is voor een moeilijke scheiding. Binnen een gevecht is er altijd een verliezer. Een conflict kan je oplossen. Ook voor de kinderen kan het gebruik van de term conflictscheiding prettiger zijn.

Kind en conflictscheiding

Wanneer een kind hoort dat zijn ouders in een vechtscheiding zit voelt het zich machteloos. Kinderen komen bij een vechtscheiding in een loyaliteitsconflict terecht. Een kind houdt immers van beide ouders en wil niet kiezen. Het is ook oneerlijk om te verwachten dat een kind partij kiest voor één van zijn ouders. Sommige hulpverleners zijn van mening dat de term conflictscheiding een positief effect heeft op de kinderen. Bij de term conflictscheiding krijgen kinderen het gevoel dat het conflict opgelost kan worden, dit in tegenstelling tot de term vechtscheiding. Het beeld van een gevecht tussen ouders geeft kinderen niet het gevoel dat ze wat kunnen doen. Veel kinderen zien vechten als fysiek geweld. Dit geeft een extra negatieve lading mee aan de term.

Conflictscheiding kan je oplossen

De term conflictscheiding geeft duidelijk aan dat er tijdens of na scheiding een conflict is tussen de ouders. Het geeft daarnaast ook aan dat dit op te lossen is. Dit is een goed uitgangspunt. Conflictscheidingen of vechtscheidingen moeten waar mogelijk opgelost worden. Daar win je als ouder het meeste mee; voor jezelf, je ex-partner, maar vooral voor jullie kind(eren). Wanneer je beide de instelling hebt om er samen uit te komen heb je altijd een beentje voor. Lukt het niet om er samen uit te komen, schakel dan tijdig hulp in! Soms kom je er samen door alle heersende emoties niet uit. Dit komt vaak voor en is niet iets om je voor te schamen.