Conflictscheiding is eigenlijk een ander woord voor vechtscheiding. De term wordt steeds vaker geïntroduceerd omdat veel hulpverleners vinden dat vechtscheiding een verkeerde term is voor een moeilijke scheiding. Binnen een gevecht is er altijd een verliezer. Een conflict kan je oplossen. Ook voor de kinderen kan het gebruik van de term conflictscheiding prettiger zijn. Het klinkt iets vriendelijker en minder heftig.

Kind en conflictscheiding

Wanneer een kind hoort dat zijn ouders in een vechtscheiding zitten, voelt het zich machteloos. Een vechtscheiding is voor kinderen heel lastig. Kinderen zijn van nature loyaal aan beide ouders. Maken de ouders ruzie, dan komt het kind terecht in een loyaliteitsconflict. Een kind houdt immers van beide ouders en wil niet kiezen. Het is ook oneerlijk om te verwachten dat een kind partij kiest voor één van zijn ouders. Uiteindelijk kan zo’n situatie ervoor zorgen dat het kind psychische problemen krijgt. Sommige hulpverleners zijn van mening dat de term conflictscheiding een positief effect heeft op kinderen. Bij de term conflictscheiding krijgen kinderen het gevoel dat het conflict opgelost kan worden, dit in tegenstelling tot de term vechtscheiding. Het beeld van een gevecht tussen ouders geeft kinderen niet het gevoel dat ze wat kunnen doen. Veel kinderen zien vechten als fysiek geweld. Dit geeft een extra negatieve lading mee aan de term.

Conflictscheiding kan je oplossen

De term conflictscheiding geeft duidelijk aan dat er tijdens of na scheiding een conflict is tussen de ouders. Het geeft daarnaast ook aan dat dit op te lossen is. Dit is een goed uitgangspunt. Conflictscheidingen of vechtscheidingen moeten waar mogelijk opgelost worden. Daar win je als ouder het meeste mee; voor jezelf, je ex-partner, maar vooral voor jullie kind(eren). Wanneer je allebei de instelling hebt om er samen uit te komen, staan jullie al met 1-0 voor. Lukt het niet om er samen uit te komen, schakel dan tijdig hulp in! Soms kom je er samen door alle heersende emoties niet uit. Dit komt vaak voor en is niet iets om je voor te schamen.

Niet kunnen overleggen zonder ruziemaken

Door alle emoties en belangen die meespelen kan het best zijn dat het jullie samen niet lukt om te overleggen zonder ruzie te maken. Is dit het geval, maar willen jullie er eigenlijk wel graag samen uitkomen? Dan kan het inschakelen van een mediator helpen. Een mediator zit bij jullie gesprekken en zorgt ervoor dat deze zonder ruzie verlopen. Hier zijn verschillende gesprekstechnieken voor die de mediator kan toepassen. Op deze manier kan het best zijn dat het ineens wel lukt om afspraken te maken en heb je een conflictscheiding eigenlijk voorkomen. Natuurlijk kan dit alleen als jullie allebei open staan voor overleg en ook allebei bereid zijn om her en der wat water bij de wijn te doen.

Hoe kan een advocaat helpen bij een conflictscheiding?

Soms is het inschakelen van een mediator geen optie. Bijvoorbeeld als er echt geen overleg meer mogelijk is of jullie hele tegenstrijdige belangen hebben. Stel jij wilt een co-ouderschap, maar de ex wil dit totaal niet. Ook in mediation ga je hier niet uitkomen. Jullie belangen liggen dan te ver uit elkaar. Toch kun je ook in zo’n situatie een heftige strijd voorkomen. Dit doe je door een advocaat in te schakelen. Vanaf het moment dat jullie allebei een advocaat hebben ingeschakeld, gaan de advocaten met elkaar in overleg. Zo kan het best zijn dat er alsnog goede afspraken worden gemaakt zonder dat daar een rechter aan te pas moet komen.

Natuurlijk is dit lang niet altijd te vermijden. Maar ook als de rechter erbij moet komen zal de advocaat jou bijstaan en zorgen dat jouw belangen tijdens de zitting duidelijk naar voren worden gebracht. 

Het inschakelen van de juiste hulp is belangrijk!

Helemaal bij een dreigende conflictscheiding is het inschakelen van de juiste hulp heel erg belangrijk. Een mediator kan er misschien voor zorgen dat er het helemaal niet tot een strijd hoeft te komen en ook een advocaat kan helpen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Wil jij weten wie jou in jouw situatie het beste kan helpen? Neem dan gerust contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar jouw verhaal en bekijken welke specialist het beste bij jou zou passen.