Bij het maken van afspraken over de omgangsregeling kunnen jullie ook kiezen voor een co-ouderschap. Dit betekent dat de kinderen evenveel bij vader als bij moeder zijn. De zorg is gelijk verdeeld en op deze manier zien de kinderen beide ouders evenveel. Bij co-ouderschap is er over het algemeen ook meer contact tussen de ouders. Je moet best veel met elkaar overleggen. Daarom is het bij de keuze voor co-ouderschap wel belangrijk dat jullie als ouders goed met elkaar kunnen communiceren en samenwerken. De vraag is dan natuurlijk wel of co-ouderschap geschikt is voor ouders die in een vechtscheiding zitten.

Twijfel jij of co-ouderschap in jullie situatie wel een goed idee is en wil je hier advies over? Wij luisteren naar je verhaal en adviseren je vrijblijvend. Bel ons vrijblijvend op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten).

Omgangsregeling bij vechtscheidingen

Het aantal ouders dat kiest voor een co-ouderschap is in de laatste jaren flink toegenomen. Voor veel kinderen is co-ouderschap dan ook echt wel een hele fijne omgangsregeling. Co-ouderschap werkt echter alleen als beide ouders met elkaar kunnen overleggen. Soms wordt co-ouderschap door de rechter opgelegd wanneer stellen er samen niet uit komen. Bij vechtscheidingen kan dit helemaal verkeerd uitpakken.

Het is belangrijk om goed te bekijken welke omgangsregeling voor jullie het beste werkt. Waar voelen jullie kinderen zich het prettigst bij. Houdt bij het maken van de keuze voor een omgangsregeling altijd het belang van het kind in het achterhoofd. Bij vechtscheidingen kan dit betekenen dat er beter een andere omgangsregeling gekozen kan worden, waarbij de ouders minder met elkaar van doen hebben. 

Voordelen co-ouderschap

Om een goede keuze te kunnen maken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van een co-ouderschap. We beginnen met de voordelen. Een belangrijk voordeel van co-ouderschap is dat een kind beide ouders evenveel ziet. Zo zijn beide ouders evenveel betrokken bij het dagelijks leven van een kind. Ook hebben kinderen twee kamers en gaan ze met beide ouders op vakantie. Het kind heeft niet het gevoel te moeten kiezen en hoeft niet bang te zijn één van de ouders tekort te doen. Dit geeft veel rust. Daarnaast zijn er niet zoveel wisselmomenten. Ook dat is voor de kinderen erg prettig. 

Voor jullie als ouders is het fijn dat de taken ongeveer gelijk verdeeld zijn. Je hebt niet een zorg-ouder en een weekend-ouder. Deze gelijke belasting zorgt ervoor dat jullie allebei ongeveer evenveel quality time kunnen doorbrengen met de kinderen en ook evenveel betrokken zijn bij hun dagelijkse leven. 

Nadelen co-ouderschap

Natuurlijk heeft co-ouderschap ook zo zijn nadelen. Zit je in een vechtscheiding, dan is het grootste nadeel dat je veel met de andere ouder zult moeten overleggen. Daarnaast betekent een co-ouderschap ook dat jullie bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen. Dit kan je wel beperken in je mogelijkheden.

Ook de kinderen kunnen een co-ouderschap juist lastig vinden. Het kan voor onrust zorgen. Een kind heeft twee vaste verblijfplaatsen, ieder met z’ n eigen regels. Hierdoor kan een kind het gevoel krijgen zich steeds te moeten aanpassen. Ook het wekelijkse gesleep met de spullen kan als onrustig worden ervaren. Sommige kinderen hebben hier moeite mee.

Wat is het beste in mijn situatie?

Denk goed na voor je afspraken maakt over de omgangsregeling. Het kan soms best lastig zijn om een keuze te maken. Vraag jij je af of co-ouderschap geschikt is voor jullie? Neem vrijblijvend contact op met onze juridische medewerkers. Zij luisteren naar je verhaal, bespreken jouw persoonlijke situatie, geven aanvullende informatie en kunnen je vrijblijvend adviseren.