Bij vechtscheidingen wordt vaak gesproken over de relatie tussen ouders en kind. Maar voor groutouders heeft het ook veel gevolgen. Veel opa’s en oma’s zien hun kleinkinderen niet meer als gevolg van een vechtscheiding. Hartverscheurend, want ook zij houden veel van hun kleinkinderen en vice versa.
Grootouders de dupe
Helaas komt het maar al te vaak voor. Groutouders die geen contact meer hebben met hun kleinkids. Vaak betreft het hier de ouders van de man. De vrouw en man krijgen ruzie en raken in een vechtscheiding. Soms zo erg dat er helemaal geen contact meer is tussen de partners. Wanneer een van de ouders zijn kinderen niet meer ziet, zien de grootouders dit meestal ook niet meer.
Sociale angst
Ook voor de kinderen heeft dit grote gevolgen. Vaak paste oma en opa eerder op of ze deden leuke dingen met elkaar. Opeens zien zij hen niet meer. Het maakt kinderen ook onzeker. Houden opa en oma dan niet meer van mij? Zij zijn vaak te jong om te begrijpen dat dit het gevolg is van een ruzie tussen hun ouders. Hun leven verandert al ingrijpend en door een ouder en opa en oma van hen weg te houden haal je nog een vertrouwd iets van ze weg. Je ziet vaak dat kinderen bang worden en een sociale angst ontwikkelen. Ze zijn bang om ook vriendinnetjes kwijt te raken.
Houd geen mensen weg
Probeer wanneer je in een vechtscheiding zit nooit mensen van je kinderen weg te houden. De gevolgen zijn groter dan je denkt. Bovendien heeft een kind recht op beide ouders en opa’s en oma’s. Het is niet hun keuze geweest.
Omgangsregeling opa en oma
Ben jij grootouder en zie je jouw kleinkinderen niet meer? In theorie is het mogelijk om een omgangsregeling te krijgen met je kleinkind. Grootouders worden niet expleciet in de wet genoemd. Maar het is wel mogelijk om de rechter om een omgangsregeling te vragen tussen het kind en iemand die in nauwe persoonlijke betrekking staat tot het kind. Daarnaast kiezen steeds meer ouders voor een gedeelde zorgregeling waardoor je jouw kleinkinderen automatisch meer ziet.