9,5
Klanten vertellen

1431 beoordelingen

Steeds meer jonge gezinnen vertrekken, voor het werk van een van de partners, naar het buitenland. Vaak zijn zij niet goed op de hoogte van de consequenties van een eventuele scheiding in het buitenland. Helaas monden expat-scheidingen vaak uit in een vechtscheiding en zitten er heel wat ex-expatvrouwen (het zijn toch nog altijd vaak de mannen die als expat naar het buitenland verhuizen) noodgedwongen vast in het buitenland.

Eenzaam

Eenmaal in het buitenland blijkt al snel dat het expatavontuur niet zo romantisch en spannend is als gedacht. De man richt zich volledig op zijn carrière en werkt zich uit de naad. De vrouw is thuis voor de kinderen en ziet vaak al snel de muren op zich afkomen. Veel expatvrouwen hebben last van eenzaamheid. Zij zijn alleen in een vreemd land. Hebben daar geen werk en geen sociale contacten. Op die manier wordt je wereldje wel heel erg klein. Uiteindelijk barst de bom.

Scheiden in het buitenland

Op het moment dat een expat-stel besluit te scheiden in het buitenland zijn er een aantal problemen die zich voordoen. Zo worden bijvoorbeeld huwelijkse voorwaarden die in Nederland zijn opgemaakt niet geaccepteerd door buitenlandse rechters. Heb je bijvoorbeeld in de huwelijkse voorwaarden laten opnemen dat de vaste verblijfplaats van de kinderen Nederland blijft, dan is zo’n afspraak in het buitenland vaak niet rechtsgeldig. Ook wordt er in andere landen heel anders omgesprongen met het vermogensrecht en kan er een verschil in rechtspositie ontstaan van in het nieuwe land geboren kinderen ten opzichte van de kinderen die met de ouders zijn meeverhuisd. Ook de alimentatieregels zijn in het buitenland heel anders dan in Nederland. Vaak bestaat er geen recht op alimentatie.

Vast in het buitenland

Als kinderen in het buitenland wonen, heeft de Nederlandse rechter geen zeggenschap. Of beide echtgenoten moeten het daarover eens zijn. Als een van beide de bevoegdheid van de Nederlandse rechter niet accepteert, moet het gesteggel over bijvoorbeeld de omgangsregeling worden voorgelegd aan de rechter van het land waar de kinderen wonen. Hierdoor zitten heel wat expatouders vast in het buitenland. Zij willen niet weggaan zonder hun kind, maar krijgen geen toestemming om het kind mee terug te nemen naar Nederland. Het aantal gevallen van ouders die op deze manier ‘gevangen’ zitten in het buitenland is de afgelopen jaren gestegen met 45 procent.

Laat je informeren

Willen jullie inderdaad als expatgezin naar het buitenland verhuizen, laat je dan goed informeren. Zit je in het buitenland en heb je te maken met een scheiding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen je in contact brengen met de juiste advocaat om je verder te helpen.