Toename aantal vechtscheidingen in Zoetermeer

16 jun, 2016 | Algemeen, nieuws
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

In Zoetermeer kiezen partners steeds vaker om te scheiden. In 2014 waren dit nog 144 stellen, in 2015 waren dat al 167 stellen.  Zoetermeerse zorg- en welzijnsorganisatie merken dat de stellen in steeds vaker terecht komen in een vechtscheiding. Om ouders, kinderen en familieleden bij te staan hebben deze organisaties samen met de gemeente een hulppunt geopend.

Meer hulpvragen

Kinderen zijn steeds vaker de dupe bij een vechtscheiding. Het aantal hulpvragen neemt toe. Margo Zandbergen, maatschappelijk werker bij Kwadraad, merkt dat er behoefte is aan extra hulp en informatie bij kinderen van gescheiden ouders. Volgens Zandbergen komt dit vooral door het individualisme van deze tijd. Mensen hebben moeite om de situatie te aanvaarden, een huwelijk moet helemaal perfect zijn. De extra hulpbehoefte is ook steeds vaker het gevolg van het hebben van een klein netwerk en het weinig delen met anderen.

Vechtscheiding

Op het moment dat blijkt dat een huwelijk niet meer lekker loopt en het stel gaat scheiden, kan de afwikkeling soms erg uit de hand lopen. Familie en vrienden kunnen voor meer problemen zorgen. Volgens kinderrechters procederen sommige stellen jarenlang. Preventie is daarom belangrijk, om erger te voorkomen.
In samenwerking met verschillende zorgorganisaties heeft de gemeente Zoetermeer het Scheidingsunt Zoetermeer opgericht. Vandaag gaat de website scheidingspunt.nl online. Op deze website kunnen mensen informatie vinden over bijvoorbeeld het nieuwe ouderschap na een scheiding. Ook staat er informatie over welke hulpmiddelen ouders bij een scheiding in kunnen zetten. Bij het Meerpunt in Zoetermeer is een fysiek inlooppunt. Het doel van de gemeente is om een kenniscentrum te maken en mensen eerder te begeleiden naar de juiste instanties.