In Amsterdam zijn steeds meer kinderen de dupe van een vechtscheiding. Bij een vechtscheiding voeren de ouders een langdurig conflict over de scheiding. Een vechtscheiding heeft grote gevolgen voor zowel beide ouders als de kinderen. Het veroorzaakt psychische en lichamelijke klachten. Het afgelopen jaar heeft de rechter in Amsterdam bij 300 gevallen een beslissing moeten nemen over het gezag of hoofdverblijfplaats van een kind. Gemiddeld loopt zo’n twintig procent uit op een vechtscheiding. In Amsterdam wordt ook een stijgende lijn waargenomen.
Kindermishandeling
Het is al vaak geroepen en gezegd. Een vechtscheiding is een vorm van kindermishandeling. Kinderen zijn vrijwel altijd de dupe van een vechtscheiding en houden hier blijvende schade aan. Ook de Jeugdbescherming Amsterdam kaart dit nogmaals aan. Ouders moeten zich beter gaan beseffen wat ze hun kinderen aandoen met een vechtscheiding. Kinderen ondervinden vaak op latere leeftijd nog problemen door een vechtscheiding. Ze komen tussen het gevecht van hun ouders te staan. Iets wat je geen enkel kind kunt aandoen.
Grote gevolgen kind
Jeugdbescherming Amsterdam ziet ook dat een vechtscheiding grote gevolgen heeft. Op korte termijn kun je denken aan uitval op school, schuldgevoelens, angsten en onzekerheid. Op langere termijn hebben deze kinderen vaak een heel onzeker zelfbeeld, moeite met het aangaan van relaties en sommige kinderen vallen in het verkeerde circuit.
Betere voorlichting en hulp
De gemeente Amsterdam heeft sinds vorig jaar een nieuwe plan van aanpak. Ze geven betere voorlichting en werken samen met andere hulpinstanties. Er worden onder andere workshops aangeboden aan scheidende ouders. Zij hopen zo het aantal vechtscheidingen terug te dringen.