Rechten grootouders na vechtscheiding

05 nov, 2015 | nieuws
9,5
Klanten vertellen

1295 beoordelingen

Twee grootouders strijden vandaag voor hun rechten. Het echtpaar, oma Trudy Zonneveld en opa Kees Jong, vindt dat ook grootouders recht hebben op omgang met hun kleinkinderen na een vechtscheiding of uithuisplaatsing. Vanwege aanhoudende problematiek in het gezin is hun kleindochter uit huis geplaatst. Als gevolg hiervan zien zij hun kleindochter nog maar een keer per maand een half uur. Een groot verschil met voorheen toen hun kleindochter vaak bij hun at en zij veel activiteiten met haar ondernamen.

Jeugdzorg

Jeugdzorg bemoeit zich enkel met de ouders. Wettelijk gezien zijn de ouders ook de enige partij met wie ze te maken hebben. Opa en oma moeten meteen op de tweede plaats komen wanneer een kind uit huis wordt geplaatst. Ook bij vechtscheidingen moeten de opa’s en oma’s een actieve rol behouden in het leven van de kleinkinderen. Deze kinderen maken al zat mee, je kunt hen niet ook hun opa en oma afpakken.

Kindermishandeling

Familie-therapeute Else-Marie van den Eerenbeemt geeft aan dat het weghouden van opa en oma bij de kinderen een vorm van kindermishandeling is. Ook opa’s en oma’s zijn belangrijke personen in het dagelijks leven van een kind. Omgang met beide grootouders behoort tot een van de fundamentele rechten van een kind. Opa Kees Jong hoopt dat zijn kleindochter naar aanleiding van de demonstratie bij hun in huis wordt geplaatst. Hij geeft hierbij aan dat hij haar ouders, die nu bij hun in huis wonen, verplicht te verhuizen.” Onze kleindochter gaat voor”, aldus Opa Kees Jong.