9,5
Klanten vertellen

1344 beoordelingen

Door het hoge aantal echtscheidingen groeien steeds meer kinderen op zonder vader. In de meeste gevallen gaan kinderen na de scheiding bij hun moeder wonen. De rol van de vader verdwijnt hierdoor steeds verder naar de achtergrond.

Ondertussen is het aantal kinderen dat bij hun moeder woont gestegen van 13 procent in 1996 naar 18 procent in 2016. Hoe ouder de kinderen, hoe vader ze niet bij hun vader wonen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Baby’s

Ruim één op de tien baby’s woont niet op hetzelfde adres als de vader. Bij pubers vanaf 15 jaar gaat het één op de vier. “Het is niet meer zo vanzelfsprekend om bij beide ouders op te groeien”, zegt Jan Latten van het CBS. Kinderen die na een scheiding bij hun vader gaan wonen, verblijven bijna altijd ook een deel van de week bij hun moeder. Een heel klein percentage (2 procent) woont alleen bij hun vader.

Omgangsregeling

De oude rolpatronen spelen vooral in de rechtspraak nog een hele grote rol. Veel vaders willen juist heel graag meehelpen met de opvoeding en hun verantwoordelijkheid nemen, maar in veel gevallen wordt het dit onmogelijk gemaakt. In de rechtspraak is het uitgangspunt vaak toch dat de kinderen naar moeder gaan en dat de vader een omgangsregeling krijgt. Helaas wordt deze omgangsregeling dan ook nog eens in 40 procent van de gevallen niet goed nageleefd. Op deze manier is er geen sprake van gelijkwaardig ouderschap.