Minder snel huurhuis na scheiding

28 mei, 2019 | Algemeen, nieuws
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

Het vinden van een woning als je gaat scheiden kan behoorlijk lastig zijn. In Eindhoven en omgeving wordt het, door het aanscherpen van de regels, nog een stukje lastiger. Bij een scheiding kan nog maximaal één van de partners een urgentieverklaring krijgen.

Urgentieregeling

Het gaat om de urgentieregeling van Eindhoven en acht omliggende gemeenten. Door deze regels aan te scherpen willen de gemeenten voorkomen dat allebei de ex-partners een sociale huurwoning krijgen toegewezen als zij uit elkaar gaan. “Deze mensen hebben een probleem en doen een beroep op de samenleving, maar we moeten de schaarste eerlijk verdelen”, vertelt wethouder Hans van de Looij.

Noodgeval

Een urgentieverklaring zou alleen afgegeven moeten worden als het gaat om een noodgeval. In 2018 kregen 519 woningzoekenden in deze gemeenten een urgentieverklaring toegekend. In 293 gevallen was er sprake van een relatiebreuk of scheiding. In 2017 lag dit aantal lager, namelijk op 243. De vraag is of er in al deze gevallen wel sprake is van een noodgeval.

Kinderen

Volgens de nieuwe regels is het vooral belangrijk dat de kinderen een dak boven het hoofd hebben. Gaan de ouders uit elkaar en blijft één van hen in de gezinswoning wonen, dan zal de ander geen urgentie kunnen krijgen. De kinderen kunnen dan immers in het ouderlijk huis blijven. Moeten allebei de partners de woning verlaten of moet de woning worden verkocht, dan kan maar één van hen urgentie krijgen.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er uitzonderingen mogelijk in schrijnende situaties. Eindhoven is dan ook niet de eerste gemeente die op deze manier met scheidingen omgaat. Er zijn tal van gemeenten waar een relatiebreuk of scheiding geen goede reden is voor urgentie. “Wij kiezen voor een redelijke tussenoplossing”, aldus Van de Looij. “In grote steden wordt al ongeveer de helft van de huurhuizen toegewezen aan spoedzoekers. Een normale woningzoekende komt steeds minder aan bod. Op een relatiebreuk heb je zelf toch ook enige invloed.”