Meer kinderen ontvoerd naar buitenland

08 mei, 2017 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1319 beoordelingen

In 2016 is het aantal Nederlandse kinderen dat werd ontvoerd naar het buitenland flink gestegen. In totaal werden in 2016 maar liefst 251 kinderen naar het buitenland ontvoerd. 433 kinderen dreigden slachtoffer te worden van ontvoering. De kans dat er meer ontvoeringen zijn die niet zijn gemeld is erg groot. Er is vaak veel schaamte, waardoor er geen aangifte wordt gedaan.

Stukgelopen huwelijk

Het Centrum Internationale Kinderontvoeringen (IKO) trekt aan de bel. Afgelopen jaar zagen zij het aantal internationale ontvoeringen flink stijgen. Het gaat daarbij vooral om kindontvoeringen na stukgelopen, gemengde huwelijken. Kinderen worden zonder toestemming van de ouder in Nederland meegenomen naar het buitenland om vervolgens nooit meer terug te komen. De meeste kinderen verdwenen naar Turkije.

Niet meer terug

Meestal is de vrouw de ontvoerder (in 70 procent van de gevallen). De meeste ontvoerde kinderen zijn ook nog erg jong. Meer dan de helft is onder de zes jaar oud. Het jongste kindje dat werd ontvoerd was pas twee maanden oud. Als zij eenmaal uit Nederland zijn meegenomen komt de helft van de kinderen nooit meer terug. Er zijn wel verdragen met veel landen, maar een ontvoerd kind terughalen is alles behalve makkelijk. Het kost veel tijd en geld. Daarnaast werken de instanties in het buitenland lang niet altijd even goed mee.

Top5

Bij de meeste kindontvoeringen wordt het kind ontvoerd naar Turkije. Op een tweede plek staat België, gevolgd door Duitsland en Polen. Op een gedeelde vijfde plaats staan Amerika, Rusland en Spanje.