Maatregelen om vechtscheidingen tegen te gaan

06 mrt, 2018 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1385 beoordelingen

De overheid wil het aantal kinderen dat te maken krijgt met een vechtscheiding verder terugdringen. Op dit moment hebben zo’n 16.000 kinderen te lijden onder de scheiding van hun ouders. Dit kan veel invloed hebben op een kind. Zo kan het gebeuren dat zij bijvoorbeeld door de scheiding lagere cijfers halen op school, niet lekker in hun vel zitten of zelfs crimineel gedrag gaan vertonen. Het kan er zelfs voor zorgen dat zij later zelf geen normale relatie meer aan kunnen gaan. Om hier beter op in te spelen werd het platform ‘Scheiden zonder Schade’ in het leven geroepen door oud-minister André Rouvoet. Zij komen nu met een aantal maatregelen die kinderen in een scheiding kunnen ondersteunen.

Betere afspraken

Het belangrijkste is dat er betere afspraken komen tussen ouders. Platform ‘Scheiden zonder Schade’ gaat hierin vrij ver en stelt zelfs voor dat er voor de geboorte van de kinderen alvast afspraken worden gemaakt. Zo hebben zij het over geboortecontracten en ouderschapsbeloften. Daarnaast zouden stellen naast zwangerschapsgym ook een soort ‘ouderschapsgym’ moeten volgen. Ook zou er in elke gemeente een scheidingsloket moeten zijn waar mensen kunnen aankloppen voor hulp.

Goede intenties

Al met al een hoop ideeën waarvan het nog de vraag is of dit allemaal haalbaar is. Het probleem zit hem dan vooral in de kosten. In totaal is er 5 miljoen euro uitgetrokken de plannen. Daarnaast is het natuurlijk de vraag in hoeverre je je nog iets aantrekt van een ouderschapsbelofte die je ooit hebt gedaan als je ondertussen door de scheiding recht tegenover elkaar staat. Iedereen die aan kinderen begint heeft in eerste instantie goede intenties.

Centraal punt

Ook Marsha Pinedo van Villa Pinedo, die kinderen van gescheiden ouders begeleidt , is ook blij met de voorstellen. Volgens haar is het het aller belangrijkst dat er een centraal punt komt, waar mensen die gaan scheiden terecht kunnen met hun vragen. “Mensen die gaan scheiden hebben vaak geen idee waar ze naartoe moeten”.  Zo’n centraal punt zou er ook voor kunnen zorgen dat mensen eerder en makkelijker hulp inschakelen bij hun scheiding. De meeste advocaten zien de mensen pas in hun praktijk als de situatie al bijna onhoudbaar is. Het lukt dan al vaak niet meer om samen om tafel te gaan, omdat er al te veel strijd is.

Kinderen in de knel

Toch is niet iedereen het eens met de plannen van Rouvoet. Zo vindt D66-kamerlid Vera Bergkamp de plannen betuttelend. “Daar waar kinderen in de knel komen moeten we ingrijpen, maar pas op met te algemene maatregelen. Rouvoet is het hier niet mee eens. “Je kunt zo’n scheidingsloket vergelijken met een consultatiebureau. Het is van de gemeente, maar mensen gaan er vrijwillig naartoe”.