Lotgenotencontact belangrijk voor kinderen

13 jun, 2016 | Geen categorie, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Elk jaar zijn er ruim 70.000 kinderen de dupe van de scheiding van hun ouders. Dit cijfer heeft betrekking op scheidingen van getrouwde ouders. Tegenwoordig zijn ook veel ouders ongetrouwd. In werkelijkheid krijgen nog veel meer kinderen met een scheiding te maken. Het is belangrijk dat deze kinderen vanaf het begin goed begeleidt worden. Indien zij goed leren om te gaan met de scheiding van hun ouders, hebben ze in de toekomst minder kans op het ontwikkelen van problemen binnen hun eigen persoonlijke ontwikkeling en relaties.

Zorg voor ouders

Vanaf het moment dat de kinderen horen dat hun ouders uit elkaar gaan, voelen zij het verdriet bij de vader en moeder. Een kind wil zorgen voor zijn/haar ouders, of deze dat nou willen of niet. Kinderen zijn hier in hun hoofd veel mee bezig. Volgens Marieke Maylan, maatschappelijk werker en KIES-coach bij Welzin, willen kinderen daarnaast geen extra belasting zijn voor hun ouders. Ondanks dat ouders aangeven dat de kinderen altijd bij hun terecht kunnen met hun verdriet. Het is belangrijk dat kinderen hun gedachten toch delen met iemand.

KIES

KIES (Kinderen bij Echtscheidingssituaties) is een landelijke programma die gebruikt wordt voor kinderen bij echtscheidingen. In een groep met andere kinderen van gescheiden ouders werken de kinderen met het thema ‘ Scheiden’. Zonder de aanwezigheid van hun ouders kunnen ze hun ervaringen delen en eerlijk hun eigen gevoelens vertellen. Hierdoor zullen zij herkenning bij elkaar vinden en zich minder alleen voelen. Kinderen denken al gauw dat zij de enige zijn met gescheiden ouders, in een KIES-groep komen ze erachter dat dat niet zo is. Tijdens KIES kunnen kinderen uitvinden wat zij voelen en wat zij willen, ze krijgen een stem. Met verschillende werkvormen leren de kinderen wat zij van hun ouders kunnen vragen en hoe ze dat het beste kunnen doen. Meylan zegt: “De wens dat de ouders weer bij elkaar komen is een veel gehoorde, maar vaak niet de meest realistische. Maar de wens om eens met de vader naar een voetbalwedstrijd te gaan, dat is al beter haalbaar.”