Een vechtscheiding is heftig. Het is heftig voor iedereen die het doormaakt; de ouders maar ook de kinderen. Probeer altijd een vechtscheiding te voorkomen. Is jullie scheiding toch een vechtscheiding geworden? Vergeet dan niet jullie kind! Ouders zijn vaak geneigd zaken in te vullen voor hun kind. Bij deze doen wij een oproep om dat niet te doen. Laat jullie kind(eren) vertellen!
Andere invulling
Bijzonder is dat ouders altijd roepen hun kinderen door en door te kennen. Dit zullen wij niet ontkennen, maar het betekent niet dat je weet wat jouw kind zou willen bij een scheiding. De situatie is voor iedereen nieuw. Vul daarom geen zaken in voor je kind. Vraag aan jullie kind wat zijn/haar voorkeur is. Wat zij graag willen zouden willen. Hier kunnen verrassende dingen uitkomen. Soms wil een kind bijvoorbeeld nog graag af en toe met z’n allen eten. Je kan dan kijken of je hier op den duur aan kan voldoen. Soms zegt een kind dat ze hun ouders weer gelukkig willen maken. Ook hier kan je met je kind over in gesprek. Leg uit dat deze situatie niet door hem/haar veroorzaakt wordt en dat hij/zij jou gelukkig maakt. Leg ook uit dat je het geluk in een relatie of in het single zijn zelf moet vinden.
Gehoord voelen
Door met je kind te praten voelt hij/zij zich gehoord en serieus genomen. Deze aandacht heeft een positief effect op hun zelfbeeld en op het verwerken van de scheiding. Ook al kan je niet altijd voldoen aan de wensen van je kinderen. Bespreek ze wel! Wanneer iets niet kan geef dan aan dat je het begrijpt en leg uit waarom iets (nog) niet mogelijk is. Door dit soort gesprekken aan te gaan kom je er ook vaak achter wat het kind voelt en waar het bang voor is. En dit is zo belangrijk in deze periode. Want waar je druk met met je eigen emoties te verwerken en alles te regelen, vergeet je soms vaak echt rustig met je kind te gaan zitten en te praten. Dit is geen onwil, maar probeer hier echt tijd voor te maken.
Hulpmiddelen
Vind je het lastig om gesprekken aan te gaan met je kind? Dat is niet gek. Veel ouders vinden dit lastig. Vooral omdat er ook veel eigen emotie bij komt kijken. Gelukkig zijn op internet veel vragen te vinden die je aan je kind kunt stellen. Ook kan je het spel Goed Gesprek kopen. Dit zijn coachingsvragen die hier speciaal op gericht zijn. En geef vooral niet op als een kind niet wilt praten. Ook jouw kind is druk met het verwerken van emoties. Laat het er dan niet bij zitten, maar probeer het op een ander moment nog een keer.