Kort geding voor aanwezigheid dochter op huwelijk vader

20 jun, 2017 | Kinderen, nieuws
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Een man is al enige tijd geleden gescheiden van zijn vrouw. Hij heeft een nieuwe partner waar hij al een poos mee samen is. Er is een omgangsregeling met zijn dochter van 13. Zij heeft het goed naar haar zin in het nieuwe gezin van haar vader. De vader en zijn nieuwe partner zijn ondertussen voor de wet getrouwd. Zij willen nu ook voor de kerk in het huwelijk treden en hier ook echt een feest van maken.  Zij willen heel graag dat de 13-jarige dochter hier ook bij aanwezig is.

Toestemming vragen

Helaas valt de dag van het huwelijk op een dag waarop de dochter bij mevrouw is. De vader vraagt dan ook ruim van tevoren netjes aan de ex of de dochter op de betreffende datum bij het huwelijk mag zijn. Er komt geen enkele reactie. Hij probeert het nog een keer via SMS, maar ook nu geen respons. Via zijn dochter en haar mentor op school hoort meneer dat de ex niet van plan is toestemming te geven. Hij besluit een advocaat in te schakelen. Na het ontvangen van de brief van de advocaat neemt de ex eindelijk de moeite om te reageren. De dochter kan helaas niet bij het huwelijk zijn. Zij had al een weekendje Amsterdam gepland met de dochter. Er is ook al geboekt en annuleren kan niet kosteloos.

Kort geding

Meneer laat het er niet bij zitten. Hij wil heel graag dat zijn dochter bij het huwelijk kan zijn en vindt ook dat moeder haar dit niet mag onthouden. Hij start een kort geding. In het kort geding eist hij dat de ex de dochter bij het huwelijk en het feest laat zijn, een dwangsom als zij deze afspraak niet nakomt en een veroordeling tot betaling van de proceskosten.

Verweer

De moeder geeft aan dat zij het weekendje Amsterdam al heeft geboekt en niet zomaar kan annuleren. De rechter geeft echter aan dat een weekend Amsterdam altijd kan, maar dat een huwelijk een unieke gebeurtenis is. Ook het argument dat de dochter geen schooldag kan missen wordt door de rechter van tafel geveegd. Ook hier geeft de rechter aan dat het huwelijk van één van de ouders een belangrijke dag is in het leven van een kind. Het gaat daarnaast maar om één schooldag.

Het oordeel

Het oordeel van de rechter is heel duidelijk. De 13-jarige dochter mag van begin tot eind bij de festiviteiten rond het huwelijk van haar vader zijn. Moeder is verplicht haar op tijd naar vader te brengen. Doet zij dit niet, dan hangt haar een dwangsom van 15.000 euro boven het hoofd. Daarnaast wordt de moeder veroordeelt tot het betalen van de proceskosten. Dit zijn alle kosten die betrekking hebben op het kort geding, waaronder ook de kosten van de advocaat van de vader.