Je kind wel of niet vaccineren tegen corona? Advocaten bemiddelen!

24 mei, 2022 | Algemeen, Juridisch, Kinderen, nieuws
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Je kind wel of niet vaccineren tegen corona. Het is best een moeilijke keuze. Het is dan ook niet zo gek dat hier de nodige discussies over ontstaan. Vooral voor gescheiden ouders is het lastig als de een wel wil vaccineren, maar de ander hier faliekant op tegen is. Het gebeurt dan ook regelmatig dat gescheiden ouders uiteindelijk contact opnemen met een familierechtadvocaat om hen hierbij te helpen. De advocaten proberen altijd te bemiddelen, maar toch lukt het niet altijd om er samen uit te komen. Is dat het geval, dan komt de zaak voor de rechter. Ondertussen zijn er zeker negen rechtszaken geweest, meldt EenVandaag naar aanleiding van een afgenomen enquête.

Mediation

De Nederlandse Vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (Vfas) nam in samenwerking met Eenvandaag de enquête af. In totaal werden 316 advocaten ondervraagd. Bijna een derde van deze advocaten gaf aan dat zij vragen hadden ontvangen van ouders die discussies hadden over het vaccineren van hun kinderen. Ongeveer een kwart van de ondervraagden advocaten moest bijstand bieden middels mediation.

Van beide ouders toestemming nodig

Zijn kinderen onder de 12 jaar en hebben de ouders allebei gezag, dan moeten beiden ouders toestemming geven voor het toedienen van het coronavaccin. Dit geldt overigens ook voor alle andere medische behandelingen, wat regelmatig tot ruzie leidt.

Saskia Braun, vFAS-bestuurslid: “Sinds de uitbraak van corona zien advocaten het aantal conflicten verder oplopen. Daar waar de vaccinatieconflicten zich gewoonlijk afspeelden tussen gescheiden stellen, blijkt uit de onderzoeksgegevens dat ook kinderen zelf met hun vader of moeder in conflict komen over het vaccineren en testen.”

Zelfs discussies over testen

Er ontstaan zelfs discussies over het laten testen van de kinderen, meldt Braun. Gelukkig kunnen een hoop van deze discussies worden opgelost door middel van mediation, maar in zeker negen gevallen moest de rechter eraan te pas komen. De rechter hakt dan uiteindelijk de knoop door en besluit of er getest of gevaccineerd wordt of niet.

Hoe het oordeel is geweest van de rechters is onbekend. De verwachting hiervan is dat rechters vaccinatie opleggen. “Bij eerdere rechtszaken over vaccinatie tegen mazelen, polio of rodehond zag je dat rechters de Gezondheidsraad volgden. Ik verwacht dat ze dat bij corona weer zullen doen,” meldt Joost Huijer, docent familierecht aan de Universiteit Utrecht.