Ieder jaar worden de kinder- en partneralimentatie geïndexeerd. Dit betekent dat de alimentatie moet worden aangepast aan de loon- en prijsstijgingen in Nederland. Vanaf 1 januari 2021 gaat de alimentatie dan ook omhoog met 3 procent.

Indexering verplicht

Iedereen die kinder- of partneralimentatie betaalt, is verplicht om deze indexering toe te passen. Dit houdt in dat alle alimentatiebetalers vanaf 1 januari de alimentatie met 3 procent moeten verhogen. Het lastige is dat de alimentatiebetalers hier geen persoonlijk bericht van krijgen vanuit de overheid. Daarnaast zullen zij handmatig het bedrag dat zij overmaken moeten aanpassen. Om ervoor te zorgen dat er geen problemen ontstaan is het slim om als alimentatieontvanger jouw ex alvast te wijzen op de verhoging die er aan zit te komen. Met onze berekenmodule kun je alvast berekenen wat het nieuwe bedrag in 2021 gaat worden.

Ruzie over indexering

Helaas ontstaat er nogal eens onenigheid over de indexering. Exen beweren dat zij dit niet hoeven te betalen, omdat hun inkomen gelijk is gebleven. Dit is niet waar. Ook als het inkomen gelijk is gebleven is de indexering verplicht. Komen jullie hier niet uit en weigert de ex de alimentatie te verhogen, dan is het mogelijk om de achterstallige indexering te vorderen. Dit kan tot vijf jaar terug. Heb je hier hulp bij nodig, dan kan je terecht bij het Nationaal Loket Alimentatie Inning.