Huiselijk geweld moet soms kunnen

22 jan, 2018 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1366 beoordelingen

3000 Nederlanders werden door marktonderzoeker Motivaction ondervraagd over geweld. De resultaten waren schokkend. Maar liefst een op de drie Nederlanders vindt dat geweld tegen een partner in sommige gevallen moet kunnen!

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld tussen partners komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Dit komt vooral omdat niet iedereen weet wanneer er nou precies sprake is van geweld. Zo weten veel mensen niet dat het dwingen van je partner tot seksuele handelingen ook geweld is. Hierdoor wordt er van dit soort incidenten vaak geen aangifte gedaan.

Wegwuiven

Mensen hebben nogal de neiging om dingen weg te wuiven. Zo geven verschillende vrouwen in het onderzoek aan dat zij iets pas als partnergeweld zien als het vaker gebeurt. Eén keer slaan telt voor hen niet. Pas bij een tweede keer gaat het te ver.

Afkeuren

Bijna niemand is een voorstander van geweld. Vraag Nederlanders of ze geweld afkeuren, dan zeggen zij negen van de tien keer ja. Geef je ze echter een concrete situatie, dan kan de reactie ineens anders zijn. Als een partner de kinderen slaat, dan is geweld als reactie ineens best logisch. Een andere man gaf zelfs aan dat het soms zelf  ‘voor de bestwil van de vrouw’ kan zijn. “Als zij op tilt slaat, geef ik haar een klap om haar weer bij zinnen te brengen. Een soort wake-up call”.

Verkrachting

Opvallend is dat vooral jongeren onder de 25 seksueel geweld niet zo serieus nemen. Zo noemt een op de twintig jongeren verkrachting in een relatie in sommige situaties wel te verklaren. 55-plussers denken hier heel anders over. Hier vindt een op de honderd het begrijpelijk dat verkrachting in een relatie voor komt.

Autochtone en allochtone Nederlanders

Uit het onderzoek blijkt dat er nauwelijks verschil is in het afkeuren van geweld tussen autochtone en allochtone Nederlanders. Wel is er een groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen zien veel minder partnergeweld in hun omgeving dan vrouwen, en vinden het bijna twee keer zo vaak acceptabel.  Zij lijken partnergeweld vaker te bagatelliseren.