Hengelo strijdt tegen vechtscheidingen

15 sep, 2017 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1299 beoordelingen

Vechtscheidingen kunnen vooral voor kinderen heel veel stress met zich meebrengen. De gemeente Hengelo gaat de strijd aan tegen vechtscheidingen om te voorkomen dat kinderen in een machtsstrijd worden betrokken. Daarnaast hoopt de gemeente dat hulp bij het voorkomen van een vechtscheiding helpt om de kosten voor jeugdhulp terug te dringen.

Proef

Het Hengelose project ‘Goed uit Elkaar!’ is een proef waar een heel scala aan hulpverleners aan mee werkt. Kindercoaches, sociaal werkers, advocaten en mediators slaan de handen ineen om mensen te helpen om op een goede manier uit elkaar te gaan.

Intensieve begeleiding

De proef is voorlopig bedoeld voor 25 stellen. Zij kunnen vanaf het moment dat zij besluiten te gaan scheiden intensieve begeleiding krijgen. Ook hun kinderen worden van begin tot eind ondersteund en krijgen de kans om zich te laten horen. Een belangrijk punt is dat de hulpverlening direct op gang komt. De scheiding krijgt hierdoor eigenlijk niet de kans om te escaleren. Dat maakt een groot verschil.

Ouderschapsplan

Er wordt door de hulpverleners afzonderlijk met ouders en de kinderen gesproken. Dit moet uiteindelijk leiden tot een passend ouderschapsplan, waar iedereen zich goed in kan vinden. Het uitgangspunt bij het opstellen van het ouderschapsplan is dat het kind voorop staat. In het ouderschapsplan moet rekening worden gehouden met de wensen en behoeftes van de kinderen.

Kosten

Scheiden via het project is niet gratis. De gemeente zal een gedeelte van de gesprekken betalen, maar ook van de ouders wordt een bijdrage verwacht. Kosten zijn ook een reden van de gemeente Hengelo om dit project te starten. De gemeente komt op het gebied van Jeugdzorg bijna 4 miljoen euro te kort. Met dit project proberen zij deze kosten terug te dringen.