Foto’s plaatsen op social media

02 apr, 2021 | Geen categorie
9,5
Klanten vertellen

1396 beoordelingen

Als trotste ouder, opa of oma is het natuurlijk ontzettend leuk om zo nu en dan een mooie, leuke of grappige foto van je (klein)kind op social media te plaatsen. Het liefst wil je de hele wereld laten weten hoe leuk jouw kind wel niet is. Toch kan dit bij gescheiden stellen ook de nodige discussies teweeg brengen en er zelfs voor zorgen dat je voor de rechter moet verschijnen. Het lijkt erop dat er steeds vaker rechtszaken plaatsvinden over dit onderwerp.

Foto’s op social media

Zo stapte een vrouw naar de rechter, omdat zij het er niet mee eens was dat haar ex foto’s van hun dochter op zijn Facebook zette. Zij eiste dat de ex de foto’s zou verwijderen. Toch gaf de rechter haar geen gelijk. Al snel bleek dat het stel, toen zij nog samen waren, ook regelmatig foto’s van hun dochter op social media plaatsten. De rechter zag niet in waarom dit, nu vader dit deed, ineens een probleem zou zijn. Wel gaf de rechter aan dat de man zijn facebook-profiel alleen zichtbaar mocht maken voor familie en vrienden. Dit om het kind te beschermen.

Oma voor de rechter

In een andere zaak ging het om een oma die, trots als zij was, foto’s van haar kleinkinderen of Facebook en Pinterest plaatste. De moeder was het hier niet mee eens. Zij wilde oma verbieden om verdere foto’s van de kleinkinderen te plaatsen. De rechtbank deed onderzoek naar de zaak en kwam tot de conclusie dat kinderen het recht hebben op bescherming van hun privacy. In de wet staat dan ook dat voor het plaatsen van foto- of filmmateriaal van kinderen onder de 16 één van de gezaghebbende ouders toestemming moet geven. In dit geval was hier geen sprake van. Oma moest dan ook alle foto’s verwijderen en mag in de toekomst ook geen nieuwe foto’s meer plaatsen.

Ouderverstoting

Een andere zaak had te maken met ouderverstoting. Een vader had zijn kind al jaren niet gezien. Op de verjaardag van zijn zoon postte hij op Facebook een berichtje waarin hij vertelde dat hij zijn zoon al zo’n lange tijd niet had gezien en dat de moeder hier schuldig aan was. Daarnaast wenste hij via deze weg zijn zoon een hele fijne verjaardag, omdat hij op geen enkele andere manier contact met hem kon krijgen. Ook plaatste hij op Youtube een filmpje ter ere van zijn zoon. In dit geval werd er dus geen foto geplaatst, maar werd het kind alleen genoemd.
De moeder was furieus en stapte naar de rechter. Zij vond het niet ok, dat haar ex in zijn Facebook posts en op Youtube naar hun zoon verwees. Toch kreeg zij geen gelijk. Het staat de vader vrij om in algemene termen over zijn zoon te praten op social media. Of het verstandig is, is twee.

Afgeschermd

Privacy is in ons leven steeds belangrijker geworden. Het zomaar plaatsen van een foto op Facebook kan eigenlijk bijna niet meer. Het is niet voor niets dat scholen hier schriftelijk toestemming voor moeten vragen. Het is belangrijk om hier zorgvuldig mee om te gaan. Ben jij opa of oma, vraag dan eerst even aan de ouders of zij het goed vinden dat je zo nu en dan een foto plaatst. Zijn jullie gescheiden en is er veel strijd, dan weet je dat op alle slakken zout wordt gelegd. In dat geval is het zeker slim om goed na te denken voor je iets plaatst. Zorg er in ieder geval voor dat jouw account niet openbaar is, maar alleen te bekijken is door jouw vrienden. Op die manier worden de foto’s in een kleine groep bekenden gedeeld en zal de rechtbank hier geen kwaad in zien.