Het effect van een vechtscheiding op een kind

27 sep, 2016 | Algemeen, Kinderen
9,5
Klanten vertellen

1301 beoordelingen

Een vechtscheiding heeft heel veel impact. Vooral kinderen kunnen hier veel last van hebben. Zij worden nog altijd regelmatig ingezet als machtsmiddel of als doorgeefluik.

We gaan scheiden

De boodschap dat je ouders besluiten te gaan scheiden hakt er bij kinderen flink in. Vaak hebben zij natuurlijk wel door dat het thuis niet zo goed gaat. Er is veel ruzie en de sfeer is soms om te snijden. Toch zullen ze altijd schrikken als je het ze vertelt. Zij zien de hele basis instorten en kunnen nog niet voor zichzelf bedenken hoe de toekomst eruit zal zien. Het is een onzekere periode, die vooral bij kinderen ook angst met zich meebrengt. Zij hebben behoefte aan rust, uitleg en bevestiging dat het allemaal goed komt. Helaas krijgen kinderen in een vechtscheiding dit niet en worden zij juist betrokken bij iets waar zij eigenlijk niets mee te maken hebben.

Kind als machtsmiddel

Helaas worden kinderen maar al te vaak ingezet als machtsmiddel. “Als jij niet akkoord gaat met het alimentatiebedrag, dan zie je de kinderen nooit meer”. Dit is iets wat maar al te vaak geroepen wordt. Besef dat kinderen zowel hun vader als hun moeder nodig hebben. Zij zijn loyaal aan allebei en zullen altijd van je blijven houden, wat je ook doet. Maak daar geen misbruik van. Als je het tegen je kind constant hebt over wat de ander fout doet, dan ben je verkeerd bezig. Dit zijn geen zaken waar je je kind mee moet belasten. In het ergste geval kan het zich tegen je keren en kan het ervoor zorgen dat je kinderen er uiteindelijk genoeg van krijgen en geen contact meer willen.

Doorgeefluik

Een andere valkuil is het gebruiken van de kinderen als doorgeefluik. Als ouders niet meer met elkaar willen of kunnen praten is het natuurlijk heel makkelijk om boodschappen via de kinderen door te geven. Probeer dit niet te doen. Het begint vaak met kleine dingetjes, maar voor je het weet ruziën jullie via de kinderen. Op deze manier worden kinderen tussen de ouders ingezet. Hierdoor raken zij hun bescherming en gevoel van veiligheid kwijt. Daarnaast zorgt het ervoor dat zij het gevoel hebben dat zij verantwoordelijk zijn voor het goed laten verlopen van de scheiding. Het is niet hun taak om jullie scheiding te regelen.

Ongelukkig

Het is natuurlijk heel logisch dat je tijdens een scheiding veel met jezelf en met je eigen verdriet bezig bent, maar vergeet je kinderen niet de aandacht te geven die zij nodig hebben. Juist in deze onzekere periode is het zo belangrijk om hen het gevoel van veiligheid te geven. Kinderen voelen zich in zo’n periode vaak ongelukkig, alleen en onbegrepen. Zij kunnen vaak met hun verhaal niet bij vriendjes of vriendinnetjes terecht. Het kan dan ook goed zijn om ondersteuning in te schakelen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel scholen die een speciaal project hebben om kinderen van ouders in een scheiding er doorheen te helpen.