Op dit moment loopt er bij de rechtbanken Zeeland- West-Brabant en Limburg een bijzondere pilot. Ouders die in een vechtscheiding liggen krijgen hier een contactverbod en mogen elkaar zes tot negen maanden niet zien. Dit heet de schottenaanpak. Uiteindelijk moet de schottenaanpak ervoor zorgen dat de rust een beetje terugkeert. De strijd stopt en de grote vraag is hoe het verder gaat als het contactverbod er niet meer is.
Spontaan plan
Het idee van de schottenaanpak is eigenlijk heel spontaan in de rechtszaal ontstaan en was een idee van familierechter Cees van Leuzen. Hij had twee ruziënde ouders in de rechtbank en twee kinderen die hier ontzettend veel last van hadden. Hij dacht: “wat als zij elkaar elkaar een poos niet zouden zien om het patroon te doorbreken?”. Ook de gezinsvoogd was wel in voor deze aanpak. Zo ontstond het idee voor een pilot.
Geen contact
Bij de schottenaanpak is het de bedoeling dat ouders zes tot negen maanden geen contact met elkaar hebben. “Dat geldt, als dat nodig is, ook voor de families aan beide kanten. Ouders mogen in deze periode ook geen juridische procedures tegen elkaar voeren”, ligt jeugdrechter Thomas van Gessel toe. Het patroon van constant ruzie maken wordt hiermee verbroken. In de maanden waarin er geen contact is met de ex kunnen de ouders zich volledig richten op hun kinderen, die overigens wel gewoon beide ouders zien. Op die manier ontstaat er rust bij zowel de kinderen als de ouders. Dit kan een groot verschil maken als je hierna weer gaat proberen om tot afspraken te komen.
Niet voor iedereen
De schottenaanpak is niet voor iedereen geschikt. Het gaat in de pilot vooral om heftige vechtscheidingen waar jeugdbescherming bij betrokken is. Beide ouders moeten aan de pilot mee willen werken en ook echt bereid zijn om te stoppen met ruziën. Daarnaast moeten beide ouders zich ook kunnen neerleggen bij de afspraken die van te tevoren over de kinderen worden gemaakt. Niet iedereen staat hier voor open.
Verschillende uitkomsten
Hoe het verder gaat op het moment dat er na zes tot negen maanden weer contact komt is nogal verschillend. Er zijn inderdaad ouders die er dan ineens wel samen uit kunnen komen, ouders die inzien dat de omgangsregeling die zij in gedachten hadden niet gaat werken, maar ook ouders die de draad gewoon weer oppakken en verdergaan met hun geruzie. Of de schottenmethode een aanpak is dit gaat werken is de vraag. Zo lopen er ook nog een aantal andere pilots, waarbij mensen bijvoorbeeld juist meer moeten gaan samenwerken. Misschien vergt iedere vechtscheiding ook wel een andere aanpak. Uiteindelijk zullen we hier alleen maar van leren.