Wanneer je gaat trouwen is het wettelijk bepaald dat je jouw eigen achternaam mag kiezen. Dit geldt sinds 1998 voor zowel de man als de vrouw. Ook is het sinds die datum in het geval van een geregistreerd partnerschap mogelijk om de achternaam van de partner te gebruiken. De echtgenoot hoeft hiervoor geen toestemming aan de ander te geven. Je krijgt verschillende achternaamopties bij een huwelijk.
Welke achternaam kan je kiezen bij huwelijk?
Beide echtgenoten hebben dezelfde keuzes wat betreft achternaam. Dit zijn de opties:
- Je houdt je eigen achternaam
- Je kiest ervoor om de achternaam van de partner aan de eigen achternaam vooraf te laten gaan;
- Je kiest voor de achternaam van de partner;
- De achternaam van de partner laat je achter de eigen achternaam volgen.
Maar hoe zit dat als je gaat scheiden? Heb je dan recht om je achternaam te behouden of moet je een nieuwe keuze maken?
Keuze voor achternaam na scheiding
Indien je het wil mag je na een echtscheiding of de ontbinding van het geregistreerd partnerschap in beginsel de naam van je ex-partner blijven gebruiken. Hier is wel een voorwaarde aan verbonden. Jullie moeten samen 1 of meerdere kinderen hebben die geboren zijn tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. De reden hierachter is dat een ouder de optie moet hebben om dezelfde achternaam als zijn/haar kinderen te gebruiken. Dit is een recht die je als ouder hebt. Je kan de achternaam van je ex dus blijven gebruiken als je dit wil!
Wat als er geen kinderen zijn?
Hoe zit het als er geen kinderen zijn en je wel de achternaam van jouw ex-partner wil blijven gebruiken? In dit geval kan jouw ex-partner een verzoek indienen bij de rechtbank om u te dwingen om te stoppen met zijn of haar achternaam te gebruiken. Dit kan niet zomaar, jouw ex-partner moet een gegronde reden aanvoeren bij de rechtbank. De rechtbank zal dit verzoek dus niet zomaar toewijzen. Maar wat is een gegronde reden voor zo’n verzoek? Een goede reden is wanneer jouw ex-partner zich misdraagt of jouw naam misbruikt. De rechter zal altijd beide belangen afwegen.