Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook bij een vechtscheiding. Preventie is heel wat waard. Maar hoe kun je nu eigenlijk voorkomen dat jou scheiding eindigt in een vechtscheiding. Wij geven je een aantal tips.
Scheidingsmelding
We beginnen bij het begin. De manier waarop je aan je partner laat weten dat je wilt scheiden is al heel belangrijk voor de rest van het scheidingsproces. Het is natuurlijk ook niet niks. Helemaal als je partner dit totaal niet ziet aankomen is het verstandig om hier zorgvuldig mee om te gaan. Breng deze boodschap dan ook niet per telefoon, sms of app. En laat het ook niet via de advocaat doen. Laten weten dat je wilt scheiden kun je het beste aankaarten in een persoonlijk gesprek, waarbij jullie elkaar aan kunnen kijken en waarbij je ook uitgebreid te tijd hebt om het er samen over te hebben. Geef je partner ook de kans om vragen te stellen en te reageren. Probeer je enigszins in de ander te verplaatsen en begin vooral nog niet over het verdelen van de spullen, de omgangsregeling of de alimentatie. Dit komt later aan bod.
Reactie op scheidingsmelding
Ben jij degene die het initiatief neemt voor de scheiding? Vergeet dan niet, dat jij al veel verder bent in het hele verwerkingsproces. In je hoofd ben je hier waarschijnlijk al lange tijd mee bezig. Heeft je partner de scheiding niet zien aankomen, dan is dat wellicht in eerste instantie een hele klap. Geef je partner dan ook tijd en ruimte om de boodschap te verwerken. Verwacht niet dat jullie de dag na de scheidingsmelding al om tafel kunnen gaan om afspraken te maken. Neem de tijd en laat eventueel de partner aangeven wanneer hij/zij klaar is voor de volgende stap. Is er heel veel woede en boosheid, dan kan het goed zijn om zelf even voor korte tijd de woning te verlaten om de boel weer tot rust te laten komen.
Afspraken maken
Als je partner de eerste klap te boven is kunnen jullie proberen om samen om tafel te gaan om afspraken te maken. Samen kun je het wellicht alvast hebben over een geschikte omgangsregeling, de woning en de verdeling van de spullen. Zet samen alvast het een en ander op papier. Vinden jullie het moeilijk om zonder ruzie te maken met elkaar te praten, dan kan het inschakelen van een scheidingsmediator of gezamenlijke echtscheidingsadvocaat hier goed bij helpen. Op deze manier kun je samen de scheiding ingaan en samen tot goede afspraken komen.
Lukt het niet om afspraken te maken?
In sommige gevallen zal het maken van afspraken niet lukken. Misschien staan jullie lijnrecht tegenover elkaar als het om bijvoorbeeld de omgangsregeling gaat of is er toch teveel boosheid om samen om tafel te kunnen? In dat geval is het verstandig om een eigen advocaat in de arm te nemen. Deze zal jouw belangen gaan behartigen en er alles aan doen om ervoor te zorgen dat je hier zo goed mogelijk uitkomt.
Een vechtscheiding voorkomen bij ruzie
Is er al ruzie of onenigheid, dan nog kun je het nodige doen om een vechtscheiding te voorkomen. Hebben jullie kinderen? Hou dan vooral in je achterhoofd dat jullie de scheiding voor de kinderen zo makkelijk mogelijk moeten laten verlopen. Zij mogen hier niet de dupe van worden. Jullie hebben ongetwijfeld nog altijd een ding gemeen en dat is dat jullie allebei het beste voor de kinderen willen. Waak ervoor dat je niet te bezitterig gaat worden richting de kinderen. Jij houdt met heel je hart van ze, maar vergeet niet dat de ex dat ook doet. De kinderen zijn erbij gebaat om goed contact te houden met beide ouders. Ze hebben een vader en een moeder nodig. Zet daarom de drang opzij om je kinderen zoveel mogelijk bij je te willen houden en probeer een goede omgangsregeling te stimuleren. Als jij de kinderen bij je houdt en hem of haar omgang ontzegd, dan weet je zeker dat dit fout gaat.
Heeft u vragen over het voorkomen van een vechtscheiding of bijvoorbeeld het inschakelen van een mediator of advocaat? Onze juridische adviseurs helpen u graag verder. Neem gerust contact met ze op.