Gescheiden en op vakantie met je kind? Hier moet je op letten

03 apr, 2025 | Algemeen
9,6
Klanten vertellen

1514 beoordelingen

Vakantie is een tijd van ontspanning, maar voor gescheiden ouders kan het ook stress opleveren. Want mag je zomaar met je kind naar het buitenland? En wat als je ex-partner geen toestemming geeft? In deze blog lees je hoe het zit en wat je kunt doen als je problemen krijgt met toestemming of regels.

Toestemming van je ex voor vakantie: hoe zit dat?

Hebben beide ouders gezag over het kind? Dan moet de ene ouder toestemming vragen aan de ander om met het kind naar het buitenland te reizen. Deze toestemming moet je schriftelijk geven. Op de website van de Rijksoverheid staat een formulier die je hiervoor kunt gebruiken: Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland.

Heb je als ouder alleen het gezag? Dan is toestemming niet vereist, maar je moet dit wel kunnen aantonen. Je kunt dit aantonen met een uittreksel uit het gezagsregister of een beschikking van de rechter.

Weigert je ex toestemming?

Wanneer jouw ex toestemming weigert, kun je de rechtbank vragen om vervangende toestemming. Daarvoor heb je een advocaat nodig. De rechter kijkt bij het nemen van die beslissing vooral naar het belang van het kind. Een procedure voor vervangende toestemming kost nu eenmaal geld. Weet je al dat de andere ouder geen toestemming of identiteitsbewijs zal geven? Dan heb je een procedure nodig.

De rechter geeft meestal toestemming, behalve als:

  • Er een negatief reisadvies geldt voor het land van bestemming.
  • De vakantie moet in de schoolvakantie vallen als je kind leerplichtig is.
  • Er risico bestaat dat het kind niet terugkomt naar Nederland.

Een voorbeeld uit de praktijk

De rechtbank Amsterdam heeft onlangs toestemming gegeven voor een vakantie naar Nieuw-Zeeland. Een vader wilde met zijn kinderen op reis, maar de moeder had zorgen over zijn geloofsovertuiging (hij is lid van de Jehova gemeenschap). De vader beloofde dat hij tijdens de reis geen beperkingen zou opleggen vanwege zijn geloof, bijvoorbeeld bij medische ingrepen zoals een bloedtransfusie. Hij beloofde ook dat er tijdens de vakantie geen bijbelstudies zouden zijn. De moeder wilde daarnaast dat de kinderen op geen enkele manier betrokken zouden worden bij bijeenkomsten van de Jehova’s Getuigen. De vader sloot niet uit dat ze een keer een dienst zouden bijwonen. De rechter vond dat de vader niet onnodig beperkt mocht worden in zijn geloof. Ook vond de rechter dat het belang van de kinderen niet in gevaar kwam. Daarom werd die laatste voorwaarde niet opgelegd.

De rechter gaat ervan uit dat de vader zijn familie in Nieuw-Zeeland informeert over de gemaakte afspraken over medische ingrepen. Uiteindelijk geeft de rechtbank toestemming voor de reis naar Nieuw-Zeeland. Niet alle voorwaarden die de moeder eist, of die vader belooft, worden aan de toestemming gekoppeld.

De rechter stelt wél als voorwaarde dat de kinderen alle medische zorg krijgen die nodig is, ook als dat ingaat tegen de geloofsovertuiging van de vader.

Wees op tijd en voorkom teleurstelling

Controleer op tijd of je toestemming nodig hebt. Verwacht je problemen? Schakel dan tijdig juridische hulp in. Soms kan een procedure betekenen dat je de vakantie moet afzeggen, omdat het niet haalbaar is binnen de tijd of vanwege de kosten. Toch is het goed om te weten dat de rechter maatwerk kan leveren als dat nodig is.

Krijg je geen toestemming van je ex voor de vakantie?

Wij helpen je graag met juridisch advies en als het nodig is een advocaat voor de aanvraag van vervangende toestemming. Bel ons op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.