In een vechtscheiding maken ex-partners veel ruzie. In een goede relatie is ruzie helemaal niet erg en kan juist af en toe goed en verhelderend zijn. Maar ruzie tijdens een scheiding is gevaarlijk. Het ontbreekt tijdens een echtscheiding vaak aan onderling vertrouwen, waardoor de ruzie snel escaleert.

Erge ruzie tijdens een scheiding kan leiden tot onherstelbare schade. Het zorgt ervoor dat het onmogelijk wordt om samen tot afspraken te komen, waardoor je alleen maar meer tegenover elkaar komt te staan. Hierdoor wordt de scheiding alleen maar lastiger, duurt langer en gaat veel meer geld kosten.

Daarnaast is de verstandhouding waarschijnlijk voor altijd kapot. Dat is vooral een probleem als jullie samen kinderen hebben, want door de kinderen zullen jullie ook in de toekomst nog met elkaar moeten overleggen. Uiteindelijk zullen de kinderen hiervan de dupe zijn.

Emoties

Doordat de emoties vaak hoog zitten bij een echtscheiding lopen ruzies sneller uit de hand. Ruzie tijdens een echtscheiding is erg heftig. Scheiden is een emotionele periode op zich. Je leven wordt op de kop gezet, er moet veel geregeld worden en alle emoties moeten een plek krijgen. Je kunt je voorstellen dat je hier geen ruzie met je ex-partner bij kunt gebruiken. Dit maakt de scheiding complexer en lastiger. Probeer altijd een vechtscheiding te voorkomen!

Hoe kan je het beste omgaan met ruzie tijdens de scheiding?

Natuurlijk is het het beste om te proberen ruzie te voorkomen. Helaas lukt dit lang niet altijd. Ontstaat er toch ruzie? Probeer dan afstand te nemen van elkaar, zodat je zelf de situatie op een rijtje kunt zetten. Wat is jouw aandeel aan de ruzie? En hoe kom je er eventueel samen uit? Welke oplossingen zijn er?

Spreek met elkaar af op neutraal terrein om de situatie te bespreken. Het kan ook zeker slim zijn om een familielid of vriend te vragen om te bemiddelen. Probeer rustig te blijven en na te denken voor je iets zegt. Daarnaast adviseren wij altijd in een zo’n vroeg mogelijk stadium hulp in te schakelen. Zo heb je het meeste kans om een vechtscheiding te voorkomen.

Maar ook als wanneer je al in een vechtscheiding zit is het verstandig hulp te zoeken. Door de juiste hulp kan een scheiding alsnog in de juiste banen worden geleid. Willen jullie allebei een vechtscheiding voorkomen, maar vinden jullie het lastig om zonder ruzie met elkaar te praten? Misschien kan een mediator jullie dan helpen om toch samen tot afspraken te komen. 

Hoe kan je ruzie tijdens de scheiding voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om ruzie te voorkomen. 

  • Geef elkaar de tijd: Ben jij bijvoorbeeld degene die de knoop heeft doorgehakt, dan kan het best zijn dat de ander echt nog tijd nodig heeft om jouw boodschap te verwerken en nog helemaal niet toe is aan het maken van afspraken. Probeer hier rekening mee te houden.
  • Verplaats je in de ander: Een argument dat wij veel horen als het gaat om de omgangsregeling is; “Maar ik kan mijn kind toch niet zolang missen”. Realiseer je dat jouw ex dit waarschijnlijk net zo ervaart. Eigenlijk zitten jullie in hetzelfde schuitje. Alleen samen kom je hier zo goed mogelijk uit. Bekijk alles ook eens door de ogen van de ex. Is de manier waarop jij je opstelt dan nog wel zo eerlijk?
  • Doe wat water bij de wijn: Natuurlijk wil jij hier zo goed mogelijk uitkomen en ben je bang voor de toekomst. Toch heb je er niets aan om maar stug vast te houden aan een punt waarvan je weet dat de ander er nooit mee akkoord zal gaan. Om tot afspraken te komen waar jullie je allebei in kunnen vinden, zullen jullie ook allebei wat water bij de wijn moeten doen. Anders kom je nergens. 
  • Blijf redelijk: Ga geen onmogelijke eisen stellen en denk ook goed na voor je iets voorstelt. Je kan wel een hele hoge alimentatie gaan eisen, maar als jouw ex financieel kopje onder gaat schiet jij daar ook niets mee op. Probeer altijd redelijk te blijven en te zoeken naar een oplossing waar jullie je allebei in kunnen vinden. 
  • Betrek de kinderen er niet bij: Gebruik de kinderen nooit als machtsmiddel. De kinderen weghouden bij de andere ouder is geen optie. Hiermee zet je alleen maar kwaad bloed en uiteindelijk heb je hier alleen de kinderen mee. 
  • Laat je niet teveel beïnvloeden door anderen: Doordat tijdens een scheiding emoties een hele grote rol spelen ben je ook heel makkelijk te beïnvloeden door anderen. Kijk daarvoor uit. Is jouw beste vriendin net verlaten door haar ex en moet ze even niets van mannen weten, dan is zij misschien niet degene die jou advies moet gaan geven over jouw scheiding. Hetzelfde geldt als jouw moeder eigenlijk altijd al een hekel had aan jouw partner. Natuurlijk moet je je ei bij iemand kwijt, maar blijf vooral zelf nadenken en probeer ook de andere kant van het verhaal te belichten. 
  • Vraag advies: Onzekerheid en angst voor de toekomst zorgen ervoor dat je anders reageert dan anders. Zit jij met bepaalde vragen? Wil je weten waar je financieel staat? Maak jij je zorgen over de toekomst? Vraag dan advies over jouw situatie. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Of heb je gewoon even wat geruststelling nodig. Leg jouw situatie gerust voor aan onze juridische medewerkers. Zij helpen je graag en geven je gratis advies waar je weer mee verder kan. 

Juridische hulp kan een vechtscheiding voorkomen

Het klinkt misschien gek, maar het inschakelen van de juiste juridische hulp kan een vechtscheiding voorkomen. Zo kan een mediator jullie wellicht helpen om toch samen tot afspraken te komen en kan een advocaat een stuk onzekerheid bij je wegnemen, waardoor je sterker in je schoenen staat. Onze familierechtspecialisten zijn opgeleid om scheidingen te begeleiden. In plaats van over problemen te strijden, ga je overleggen en bekijken welke oplossingen er mogelijk zijn. Een mediator of advocaat zorgt er daarnaast ook voor dat alle zaken juridisch goed geregeld worden.

Ik wil hulp

Wil je hulp bij jullie (vecht)scheiding? Wij helpen jou graag. Je kunt jouw verhaal bij ons kwijt en wij zullen jou adviseren wat de beste vervolgstappen zijn. Bel ons vrijblijvend voor informatie op 088-6002810 (gebruikelijke belkosten) of vul het contactformulier in.